Recente aanwinsten

Inktpotje

InktpotjeBegin februari 2016 wordt Historisch Hoeflake verrast met een gift van Lien Niemeijer: een klein inktpotje, dat al bijna zestig jaar bij haar in de kast staat.

Lien Niemeijer woont aan de Westerdorpsstraat, op de locatie waar tot halverwege de jaren vijftig van de vorige eeuw het gemeentehuis is gehuisvest, met daarachter twee lokalen van de openbare school. Tijdens de bouw van hun woning, rond 1958, vinden Lien en haar echtgenoot Herman Niemeijer het inktpotje in de grond. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid behoort het potje toe aan de openbare school en heeft het enkele jaren in de grond liggen wachten, totdat het aan de historie van Hoevelaken kan worden toegevoegd.

 

Bordje ‘Huis te Hoevelaken’

In het najaar van 2015 krijgt het bestuur van Historisch Hoeflake bericht van een mevrouw uit Amersfoort, die in het bezit is van een wandbord van ‘Huis te Hoevelaken’. Zij blijkt niet aan dit bordje gehecht, zodat Historisch Hoeflake het exemplaar van haar kan overnemen.Bordje Huis te Hoevelaken

Het wandbord, met de datum 7 mei en de jaartallen 1866 en 1936 is naar alle waarschijnlijkheid gemaakt ter ere van de 70e verjaardag van de bewoner van Huis te Hoevelaken, Dr. C.J.K. van Aalst, kortweg Karel van Aalst.

 

Nieuwe aanwinsten fotoarchief, september 2014

Historisch Hoeflake is weer 407 foto’s rijker. Uit de nalatenschap van Roel den Daas schonk zijn weduwe Els den Daas HH op maandag 1 september 2014 twee mappen met foto’s, die Roel maakte tijdens de wielerrondes van 1983 tot en met 1986. Het zijn unieke exemplaren, met niet alleen prominente wielrenners, maar ook prominente Hoevelakers. Van ieder van de genoemde wielerjaren is alvast één foto te zien in het fotoalbum onder het kopje ‘archief’.

Wielerronde 1983. Frans Boelen (midden), lid van het wielercomité, in gesprek met onder andere Gerrie Knetemann.

Wielerronde 1984. Gemeentesecretaris Herman Sterken

is één van de deelnemers aan de prominentenrit.

 

Berthe Volbeda en Manon Kolber zijn de rondemissen in 1985.

Start van de wielerronde in 1986 op de Oosterdorpsstraat, ter hoogte van het toenmalige Groen Kruis gebouw.

Nieuwe aanwinsten fotoarchief, augustus 2014

Bovenstaande foto werd Historisch Hoeflake aangeboden door Wim Smit uit Velp. De beeltenis rechts is Ds. Arent van IJsendijk (1821-1892), die van 30 mei 1847 tot zijn vertrek naar Deinum in 1854 predikant was van de Hervormde Gemeente van Hoevelaken. De linker beeltenis is zijn echtgenote Johanna Petronella Holst.

Johanna Petronella Holst (1823-1892) had een zus, Suzanna Cornelia, die getrouwd was met Pieter Smit. Deze laatste was burgemeester van Assendelft en daarnaast blijkbaar erg creatief. Rond 1850 maakte deze Pieter Smit onderstaand schilderij van de kerk en pastorie van Hoevelaken. Hij is de overgrootvader van Wim Smit, die foto’s maakte van deze twee bezittingen en die beelden aanbood aan Historisch Hoeflake.