De Horst, lichting 1964-1972, en de geslaagde reünie.

Het is 1964, wanneer een nieuwe lichting kleuters haar opwachting maakt op de lagere school aan de J.J.A. Goeverneurlaan. In 1965 maakt deze lichting een uitstapje naar de bibliotheek boven de brandweerkazerne om aldaar, in afwachting van de voltooiing van kleuterschool Dikkertje Dap (het huidige Baloe) kleuteronderwijs te genieten. Via juf Jofriet-Mater (eerste klas) en Lies de Jong (tweede en derde klas) bereikt genoemde lichting de vierde klas van de openbare school, die dan inmiddels de naam De Horst draagt. Met 48 leerlingen, ontstaan na aanwas van nieuwe leerlingen tegenover leerlingen die inmiddels zijn afgevallen vanwege verhuizing of wisseling van school, begint Gé Dikkeboer als startende leerkracht met deze enorme lesgroep aan zijn eerste volledige schooljaar als onderwijzer op De Horst. Lopende het schooljaar wordt er aan de Frans Tromplaan echter een tweede openbare basisschool geopend, de Apolloschool. De vierde klas wordt gesplitst. Kinderen die aan de oostkant van de Stoutenburgerlaan wonen verhuizen naar de Apolloschool, alle ‘westzijders’ blijven op De Horst. Alleen zij die aan de oostkant wonen en een broer of zus in de derde klas hebben, mogen op De Horst blijven. De Apolloschool kent (nog) geen derde klas.

Na nog een jaar Gé Dikkeboer in de vijfde klas en één schooljaar Joop Groen in de zesde klas waaieren de leerlingen uit over verschillende scholen in Amersfoort, of zelfs daarbuiten. Diverse contacten vervagen en/of verwateren en velen zien elkaar niet meer terug. Tot afgelopen zaterdag 17 september, wanneer er voor genoemde lichting een reünie wordt georganiseerd. Lindy van Wettum, Willem-Jan Laseur en Robert Kreuning, die de organisatie op zich nemen, weten alle klasgenoten van de laatste twee schooljaren te bereiken, alsmede de meeste leerlingen uit de vierde klas, die naar de Apolloschool moesten verhuizen. Ook wordt een aantal ‘afhakers’ van vóór de vierde klas bereikt.

Van het aantal bereikte personen weten 29 personen de locatie aan de Middelaarseweg te vinden, daar waar de reünie wordt gehouden. Een aantal oud-klasgenoten moet helaas de reünie aan zich voorbij laten gaan, iets wat zijzelf betreuren, vijf personen zijn inmiddels overleden.

De aanwezigen tijdens de reünie keren na een aantal uren bijkletsen met een opgeruimd gevoel huiswaarts, van Friesland tot Lottum en van Amersfoort tot Hoofddorp. De suggestie om van deze reünie een driejaarlijkse traditie te maken, wordt alom omarmd. “Zolang dat mogelijk is zal ik daar bij zijn”, zijn daarbij de woorden van ‘meester’ Dikkeboer, al decennia lang woonachtig in Gorssel.

Op de foto de lichting van openbare lagere school De Horst, die grotendeels in 1972 de lagere school verlaat voor het vervolgonderwijs en/of de leerlingen, die in 1970 naar de Apolloschool verhuizen en vandaar in 1972 uitwaaieren. De achternamen zijn, zoals ze op de lagere school worden gebezigd. De (A) staat voor hen, die naar de Apolloschool vertrekken.

Staand vlnr: Carlo Koopmans, Andy Bakkerus, Margriet Groen, Ton Rijnders (A), Linda Douma (A), Inge de Zaaijer, Willem-Jan Laseur, Margreeth de Jong, Helma Kools, Ronald Kalter (A), Ine Sammels (A), Kees Hilhorst, Gé Dikkeboer (meester in de 4e en 5e klas), Bart van den Berg, Rob Postema, Els Sipma, Wilma Meijer, Wies van Bemmel, Sigfried van Essen (A), Arnold Tiggelaven. Voor vlnr: Frank Overmars, Huib Koeleman, Ada Roersen, Lindy van Wettum, Philip Woldringh, Jeanette Kat, Monique Bosboom en Robert Kreuning.

Op de foto ontbreken: Patricia van Bossum, Fred Brits, Marja van Dijkhuizen, Linda Graaman, Jenny Groen, Hetty van Leeuwen, Marjan van Looijengoed, Johan Legger, Hilma Nijland, Henny Ruitenbeek, Liesbeth Wezendonk, Marjan Holla (A) en Hanke Frowijn.