Succesvol weekend voor jubilerend Historisch Hoeflake

Het 25-jarig jubileum van de Stichting Historisch Hoeflake is bepaald niet onopgemerkt  voorbij gegaan. Het jubileumweekend begon vrijdagavond met een bijeenkomst in dorpscentrum De Stuw. Zo’n 200 Hoevelakers luisterden daar onder andere geboeid naar ‘nieuwe’ informatie van mr. Aart Veldhuizen over Huize Weldam.


De jubileumactiviteiten werden zaterdagochtend afgesloten met een Hoevelakens Dictee en de prijsuitreiking van een (historische) Puzzeltocht voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Hoevelakense basisscholen.

HH-voorzitter Sigmund Beitler beet vrijdagavond het spits af van het lustrumweekend met een welkomstwoord voor alle belangstellenden. Hij richtte zich daarbij ook tot Nijkerks wethouder Mariëlle Broekman – van der Pers, die later die avond een felicitatie-cheque ter waarde van 250 euro namens het college van Burgemeester en Wethouders aanbood. Ook de twee ambassadeurs van Historisch Hoeflake, Gerrit Slijkerman (de geestelijk vader en tot 2016 voorzitter van deze stichting) en Rob Hendriksen (tot 2016 onder meer secretaris en penningmeester), werden in het bijzonder welkom geheten. In zijn openingswoord stelde huidig voorzitter Sigmund Beitler alle HH-vrijwilligers met naam en toenaam voor aan de aanwezigen en bedankte ze voor hun meestal al jarenlange inzet.

‘Mijn Hoevelaken’
Tijdens de pauze werd er volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid een speciale fototentoonstelling te bekijken. Onder de themavlag Mijn Hoevelaken was er dit voorjaar een oproep gedaan aan Hoevelakers om een foto te sturen van zijn of haar mooiste plekje van het dorp met een korte omschrijving daarbij waarom dat zo was. Tientallen dorpsgenoten gaven gehoor aan die oproep. Daarnaast werden ook enkele pronkstukken van Historisch Hoeflake tentoongesteld: diverse bijzondere attributen, maar er waren ook in oude uniformen gestoken paspoppen te zien.

Toneelgroep Het Gebeuren uit Hoevelaken bracht verder nog een korte historische vertelling ten tonele.

Dictee
Op zaterdagochtend werd om 10 uur precies het startsein voor het Hoevelakens Dictee gegeven, dat in het kader van de jubileumactiviteiten was geschreven door Nettie van Doorn en gepresenteerd werd door Harmen Siezen. Zo’n 25 mensen namen deel aan deze strijd om het minste aantal fouten. Winnaar werd Agnės Stolwijk met 8,5 fouten, tweede Aafke Rohde met 11,5 fout en derde Robert Kreuning met 12 fouten. Het gemiddelde aan fouten van alle deelnemers samen was 18,5. Het meest verkeerd geschreven woord: panacee, wat hier werd gebruikt als ‘middel ter vervanging van’.

Puzzeltocht
Meteen na de prijsuitreiking van de deelnemers aan het dictee (respectievelijk een mooie pen en boekenbonnen) was het podium voor de winnaars van een historische Puzzeltocht.

Omdat oktober landelijk was uitgeroepen tot ‘Maand van de geschiedenis’ werden die maand op de vijf basisscholen van Hoevelaken de puzzeltochtboekjes van Historisch Hoeflake uitgereikt aan alle leerlingen van de groepen 7 en 8. De kinderen hadden een maand de tijd om in het dorp zelf of op de website van Historisch Hoevelaken de antwoorden van de vijftig vragen te vinden. Omdat er twee kinderen waren met geen enkele fout, kon ‘geestelijk vader’ van de puzzeltocht Robert Kreuning twee tablets uitreiken. Aan Louisa Ochoa  en  aan Matteo de Haan, beiden van ’t Blokhuus. De drie tweede prijzen gingen naar De Hoeve, te weten Job van de Bunt, Fay van Veelen en Benthe Beitler. Zij hadden slechts één fout gemaakt en kregen als prijs een rugzak mee naar huis.

Met deze prijsuitreiking kwam een eind aan het jubileumweekend, maar ook aan de jubileumactiviteiten van de Stichting Historisch Hoeflake dit jaar. Deze begonnen begin dit voorjaar met de huis-aan-huis verspreiding van het tweemaal per jaar verschijnende periodiek voor de Vrienden (vroeger donateurs genoemd) van Historisch Hoeflake. Onlangs ontving deze groep een speciale glossy ter gelegenheid van het jubileum