Verhalenboom vindt doorgang

Het jaar 2020 verliest een deel van de eigen identiteit. Zeker op sportgebied. Met het verschuiven van onder anderen het EK voetbal en de Olympische Spelen verwordt 2020 tot 2021. Bij het amateurvoetbal gaan we straks een jaar terug. Doordat alle competitie zijn stilgelegd en er geen kampioenen, promovendi of degradanten worden aangewezen start ieder team weer in dezelfde klasse en begint de competitie van 2020-2021 weer als 2019-2020.

Anderzijds heeft 2020 er ook een geheel eigen identiteit bijgekregen. Voor eeuwig en altijd zal deze jaargang de boeken ingaan als het jaar van de corona pandemie. Met z’n alleen zijn we nu een deel van de geschiedenis, waarover nog vele decennia (of misschien wel eeuwen) zal worden gepraat en onderwezen. Het jaar 2020 komt in een rijtje met bijzonder jaartallen en zal in de toekomst in vele quizvragen voorkomen. Niet voor niets zijn er diverse oproepen aan kinderen en jong volwassenen, om de verhalen van nu alvast op te schrijven. Het kunnen waardevolle documenten voor later zijn met teksten over de druk op de zorg, thuisonderwijs, bedrijven in moeilijkheden en een enorme steunoperatie om te pogen de schade zoveel mogelijk te beperken.

Hoe zit het met de activiteiten van Hoevelaken herdenkt 75 jaar vrijheid. Na een aantal geslaagde activiteiten stond de trein plotseling stil. Alsof de duvel ermee speelt lijkt het erop of men de mensheid juist in deze tijd wil laten kennis maken met een gebrek aan en/of een inperking van vrijheid. Hoe dan ook, het overgrote deel van het intensief in elkaar gezette programma moest noodgedwongen worden geannuleerd. Welke activiteiten er in de toekomst alsnog georganiseerd gaan worden zal de tijd leren. Wellicht verschuiven er, net als in de sport, ook wel activiteiten over de jaarwisseling heen. Dan verwordt voor Hoevelaken herdenkt 75 jaar vrijheid het jaar 2020 eveneens tot 2021.

Eén activiteit binnen het herdenkingsprogramma vindt wel doorgang, en dat is de verhalenboom. Op moment van schrijven, 5 april 2020, staat de verhalenboom in de etalage van het voormalige constructiebedrijf Timmer. Verhalen over jouw/uw gevoel van vrijheid kunnen nog altijd worden ingestuurd. Via de mail kan dat naar info@hoevelaken75jaarvrijheid.nl, via de post naar Postbus 235, 3870 CE Hoevelaken.