Hoe het begint
De brandweer in Hoevelaken wordt opgericht op 29 juni 1954. Tot die tijd is Hoevelaken bij nood aangewezen op de brandweer in Amersfoort. Gezien de lange afstand is deze echter niet altijd snel ter plaatse.
In 1952 wordt er een wet aangenomen, waarin wordt gesteld dat het zwaartepunt voor de brandbestrijding komt te liggen bij de gemeente. Die is vanaf die tijd dus ook verantwoordelijk. Het gevolg is, dat iedere gemeente een eigen brandweercorps dient te hebben. Toch duurt het nog twee jaar, voordat Hoevelaken een eigen corps krijgt. Inmiddels bestaat dat corps al weer meer dan zestig jaar.
Het melden van een brand is in de vijftiger jaren een uitdaging op zich. Om een brand te melden kun je terecht bij mensen, die in die tijd al over een telefoon beschikken. De huizen van deze telefoonbezitters zijn herkenbaar aan een rood bordje aan de gevel, met daarop de tekst: Brandmelding.
De eerste brand in Hoevelaken is ruim een jaar na de oprichting van de brandweer, in augustus 1955. Het gaat hierbij om een hooibergbrand. Enkele dagen later is het opnieuw raak. De brandweerlieden worden om zes uur in de ochtend door de burgemeester gewekt met de mededeling, dat er brand is in de mandenmakerij aan het Kruispunt. Dat gebied valt in die tijd nog onder de gemeente Hoogland. Er valt helaas niets meer te redden. De gehele schuur brandt af.
In dezelfde maand, augustus 1955 dus, wordt de eerste sirene geplaatst. Deze komt te staan achter de smederij van commandant Fontein aan de Westerdorpsstraat. Bij een brandmelding gaat op drie plaatsen tegelijk de telefoon, die bij actieve leden van de brandweer is aangelegd. Diegene die de melding aanneemt, laat ter plaatse de sirene gaan. Drie keer achter elkaar betekent een brand.
Om de bewoners van Hoevelaken aan de sirene te laten wennen, wordt er iedere maandag om 13.30 uur een proefalarm gegeven. De dag dat de bevolking serieus wordt opgeschrikt door het brandalarm is op 1 november 1955. Het betreft een brand aan de Oosterdorpsstraat, waarbij de gemeente Nijkerk assistentie verleent.