Schaatsen op de bosvijver

De bosvijver achter Huize Hoevelaken is voor mij één van de meest favoriete fotografieplekjes, zeker als er ijs en sneeuw op ligt. Op het moment dat ik dit schrijf roepen alle weersvoorspellers dat er Siberische kou aan komt en de Elfstedenkoorts is ook uitgebroken. Dit betekent dat er op de bosvijver geschaatst kan worden. Helaas is dit theoretisch en alleen voor de bewoners van Huize Hoevelaken weggelegd, want de hekken zijn hermetisch gesloten. Op zaterdagmiddag 4 februari 2012 maakte ik deze foto, de drie meiden hebben nog wat moeite met schaatsen, maar hebben er zichtbaar plezier in. Huize Hoevelaken staat stoer op de achtergrond. Ook toen stond er een Elfstedentocht aan te komen, maar die werd op woensdag 8 februari afgelast. Ben benieuwd of die er dit jaar wél komt en of de hekken weer opengaan. Gelukkig hebben we de foto’s nog…

Slipjacht Hoevelaken

De Slipjacht die in en rond Hoevelaken wordt verreden is één van de meest dankbare onderwerpen om te fotograferen. Sprongen over sloten zijn bij de fotografen populair, zeker als het je lukt paard en ruiter ‘zwevend’ boven de sloot te vangen. Wat me jaren niet gelukt is, is een foto van de koeienpens die aan het eind van de jacht in de lucht gegooid wordt te ‘vangen’. Dit jaar heb ik het anders aangepakt en aan de master gevraagd of die een seintje wilde geven. Hij gaf een knikje en ik had ‘m prachtig vrij in de lucht, het resultaat haalde de voorpagina van NijkerkNu. Maar toch heb ik voor een andere gekozen, de Slipjacht van 2014 kwam voor het eerst langs het nieuwe station en dat wilde ik vastleggen. Technisch niet perfect, maar een mooi contrast tussen historie en moderne tijd.

Timmerdorp Hoevelaken

Al twaalf jaar wordt het Timmerdorp Hoevelaken georganiseerd. Organisatoren Petra Koudstaal en Saskia Turk zijn hier vanaf de start bij betrokken en Dennis Toebast is later aangeschoven. Kinderen van 6 t/m 12 jaar bouwen in de eerste zomervakantieweek een super coole hut. Dit gaat onder leiding van een bouwcoach en er is ook EHBO aanwezig die de verwondingen professioneel behandelt en noteert. Met grote voorsprong staat op één ‘op vinger of duim geslagen’. De pannenkoeken van De Gillende Keukenmeid vinden gretig aftrek en de kinderen genieten van het samen verzinnen, bouwen en versieren van hun hut. Dit jaar vindt op 16/17 juli de 13de editie plaats, tenminste als er zich nieuwe vrijwilligers aanmelden voor zowel het bestuur als organisatie. Dit mooie evenement mag toch niet verloren gaan voor Hoevelaken? Deze foto maakte ik in 2011. Helaas is het in 2018 niet gelukt een Timmerdorp te organiseren.

Kermis Hoevelaken

Net zoals Hoevelaken geen traditioneel carnavalsdorp is, zijn we ook geen echt kermisdorp, wat in het Zuiden één groot dorpsfeest is. Maar sinds midden jaren 70 heeft Hoevelaken een kermis(je), met name voor de jongere jeugd. ‘’Vanuit de gemeentes werd geregeld dat de vergunningen hiervoor via de lokale Oranjeverenigingen liepen en dat gaf een mooie financiële extra poot voor ons’’, vertelt bestuurslid Coos van Rijswijk. Wie herinnert zich de botsauto’s, de suikerspin, de draaimolen, de schiettent, het eendjes vissen, de kop-van-jut, de grijpermachine, et cetera niet? Sinds een aantal jaren is daar de Magic Bungy bij gekomen en met succes, want het geeft toch een kick als je zo de ruimte wordt ingeschoten en in de lucht zweeft. Deze foto maakte ik in 2011, wie weet herkent dit meisje zich nog.

Koninginnedag Hoevelaken

Koningsdag 2018 was een dubbeltje op zijn kant, want de Oranjevereniging ‘Koningin Wilhelmina’ zag na 80 jaar de organisatie niet meer zitten door een gebrek aan bestuursleden en vrijwilligers, een probleem waar meer organisaties mee kampen. Maar ‘Hartje Hoevelaken’ sprong bij en uiteindelijk is er toch een Koningsdag in Hoevelaken. Het is een compact programma, maar ziet er prima uit. Er is een kindervrijmarkt, livemuziek en hopelijk volle terrassen in het centrum. Er is geen openingsceremonie, verloting, braderie, horecaplein en Oranjedorp, maar de fototentoonstelling in De Stuw en de Koninklijke Lunch staan wel weer op het programma. Genoeg te doen dus op Koningsdag 2018. Deze foto maakte ik in 2004, de oranje ballonnen waren altijd een mooi onderwerp om te fotograferen, ja wáren, want sinds een aantal jaren is de Oranjevereniging er terecht mee gestopt i.v.m. de belasting van het milieu.

Generaties smeden

In het kader van een artikel over het oudste bedrijf van Hoevelaken fotografeerde ik op 6 november 2012 Jan Willem Fontein (1934-2013) en zijn zoon Willem voor de oude smederij aan de Westerdorpsstraat. De Fonteinen zijn al vier generaties smeden, in archieven wordt beschreven dat er eind 1800 al een ‘grofsmid’ met de naam Willem Fontein in Hoevelaken woonde.
Qua voornamen hielden de Fonteinen het ook traditioneel, Willem zijn grootvader heette Wim en zijn overgrootvader ook Jan Willem. Op de foto staan ook twee Hoevelakense (oud) brandweercommandanten, als je dagelijks met vuur werkt en ook nog in het dorp woont lijkt het me niet zo verwonderlijk dat je bij de vrijwillige brandweer gaat en zeker als de uitruk vanuit een garage bij de overburen, Johan en Heintje Fontein (neef en nicht), is.
Het huidige bedrijf heet Installatiebedrijf W.J. Fontein, zoon Bram is edelsmid en zoon Job studeert installatietechniek.

Avondvierdaagse

Sinds 1979 wordt de Avondvierdaagse Hoevelaken georganiseerd. In 2019 het vierde lustrum dus. Van dinsdag 29 mei t/m vrijdag 1 juni werd er iedere avond 5, 10 of 15 km gewandeld en lieten de wandelaars weer ‘Het hondje van de bakker’, ‘Hoofd, schouders, knie en teen’, ‘Potje met vet’ en natuurlijk ‘We zijn er bijna’ over de wandelwegen horen. Start en finish zijn al jaren op de velden van sc Hoevelaken en traditioneel vertrekt de intocht vanaf het Euretco terrein met muzikale begeleiding van het Nijkerkse NSFC en het Achterveldse Door Wilskracht Sterk. Op De Wiekslag en De Brink staan familie en vrienden klaar om de wandelaars met snoep, bloemen, ballonnen en cadeaus te omhangen. Daarna krijgen ze de verdiende medaille. Opvallend is dat de organisatie geen vrijwilligerstekort kent en het een enthousiaste club is. Deze foto van De Hoeve maakte ik in 2007.

Dorpsdag

Dit jaar vindt alweer de 33ste Dorpsdag Hoevelaken plaats. Ik heb er zelden één gemist. Het thema is nu ‘Hoevelaken Loves 80’s & 90’s’ en traditioneel wordt afgetrapt met de Dorpsloop. ‘s Middags is er Bootcamp, een soort Sterrenslag, waarbij teams tegen elkaar strijden tijdens behendigheids- en krachtspellen, dit keer staat er ook een quiz met vragen over de 80’s & 90’s op het programma. Het is een feest vóór en dóór Hoevelakers, met muziek, poppenkast voor de allerkleinsten, een ballonnenclown, springkussens, een Zomermarkt en een gezellige ouderenbingo. Ook aan hapjes en drankjes wordt gedacht. De Dorpsdag is er ook om te zien en gezien worden. Op deze foto (2011) showt Sara (midden) haar eerstgeborene Bram. Oma Truus (rechts) straalt en tante Tessa (2e rechts) kan haar ogen er niet vanaf houden. Linda (links) en Irene genieten mee.

Palingroken

Op zaterdagmiddag 1 september 2018 organiseerden Cor en Ans Horst, de uitbaters van Grand Café De Haen, voor de zevende achtereenvolgende keer de Palingrookwedstrijd Hoevelaken. De versie van 2017 werd gewonnen door Hoevelaker Joop Bokhorst. Je kunt bij de zevende uitvoering wel van een traditie(tje) spreken. Een vakkundige jury zal twee gemarkeerde wedstrijdpalingen uitdelen en deze worden anoniem gekeurd. Uiteraard worden ze gekeurd op o.a. smaak, kleur en structuur. De winnaar ontvangt niet alleen eeuwige roem, maar tevens een uniek schilderij van Evelien Kooloos Team Paint.
Een shantykoor zorgde voor passende muzikale ondersteuning.
Bijgaande foto maakte ik tijdens het openingsjaar 2012, links Joop Bokhorst.

Opening station Hoevelaken

Het had zeventien jaar geduurd, maar zaterdag 8 december 2012 was het zover: Station Hoevelaken werd feestelijk geopend door wethouder Geert Horst. Oud-wethouder Henk Lambooij, die zich ingezet had om dit station te realiseren, was ook aanwezig. Tot zijn verrassing had de feesttrein die stopte zijn naam gekregen.
De nieuwe dienstregeling ging op zondag 9 december 2012 in en de officiële eerste trein zou om 07.16 uur stoppen.
Inderdaad zóu stoppen, want hij reed pardoes rechtdoor. Ik stond om 07.00 uur op het perron om de eerste historische stop te fotograferen en de eerste reiziger te interviewen, dat bleek Hoevelaker Henk Boswijk te zijn. De trein komt er om 07.17 aan, maar stoppen ho maar. Dit wordt landelijk nieuws, Henk en ik komen zelfs in ‘Man Bijt Hond’, waarbij ik de carnavalskraker ‘Bij Hoevelaken Rechtdoor’ zing.

Intocht Sinterklaas

Dit is de laatste foto in de serie ‘Mijn Hoevelaken’ en ik vind dat de intocht van Sinterklaas hierin niet mag ontbreken. Iedere stad en dorp in Nederland heeft een Sinterklaas intocht en meestal in een haven. Alleen is dat een probleem hier, want we hebben geen kanaal of rivier, laat staan een haven.
Meestal komt de goedheiligman met een paardenkoets naar De Brink, maar hij is ook weleens via de daken gekomen, in een boot op trailer en in 2011 met een helikopter. Dat was een jaar voor de opening van het station. De weilanden tussen Euretco en de Stoutenburgerlaan leenden zich er prima voor.