De vrijwilligers van de Stichting Historisch Hoeflake kijken terug op een uitermate geslaagde najaarsbijeenkomst. Op vrijdag 15 november 2019 togen rond de 250 mensen naar De Stuw om te genieten van historische filmbeelden over ons dorp. Door die stormloop aan belangstellenden waren er uiteindelijk meer mensen in de zaal dan stoelen. De tafels rondom deden dan ook dienst als zitplaatsen.

Waarvoor waren al die Hoevelakers en oud-Hoevelakers uit verschillende leeftijdsklassen naar De Stuw gekomen? Niet alleen voor een gezellig praatje, maar vooral om herinneringen op te halen bij de films die er werden getoond. Zo waren er ruim een uur lang filmbeelden te zien uit het ruime arsenaal van dokter Klaarenbeek. De 2000e en 2001ste inwoner, beiden van het vrouwelijke geslacht en geboren in 1956, zagen zichzelf als baby in de film terug. Verder filmde Klaarenbeek boerderijen, optochten, bange en jammerende kinderen tijdens de inenting tegen polio, de opening van De Stuw aan de Meerveldlaan – in die tijd nog een open vlakte -, ijspret op de vijver bij Weldam, het afscheid van burgemeester Snouck Hurgronje alsmede de intrede van burgemeester Veen en verder de nodige dorpstafereeltjes. De beelden werden van commentaar voorzien door Wim Heining, geboren en getogen Hoevelaker, wat een meerwaarde bleek bij het kijken.

Na de hoofdfilm werd er een film getoond over de optocht tijdens de viering van 850 jaar Hoevelaken, beschikbaar gesteld door Rina Bonestro. Dankzij Klaas van de Pol kon er een blik worden geworpen achter de schermen van het kievitseieren zoeken, zo’n 35 jaar geleden, dat traditioneel eindigde in De Foep, met Johan Fontein in de hoofdrol. De avond werd afgesloten met een indrukwekkend overzicht van de brand bij de BECO aan de Hogebrinkerweg, in 1984. Voormalig brandweercommandant Sigmund Beitler was daarbij uiteraard de spreekstalmeester.