In 2011 verschijnt er een boek op de regionale boekenmarkt met als titel: “Dorpen op drift”. In dit boek beschrijft José Huurdeman het leven van Leusden in de Grebbelinie van 1939 – 1945. Een mooi historisch werk over de Tweede Wereldoorlog.

Ook Hoevelaken wordt in dit boek kort beschreven. Er wordt bijvoorbeeld verteld, dat Hoevelaken, gelegen aan de oostkant van de Grebbelinie, zich bij de start van WO II in de gevarenzone bevindt en dat de 1600 inwoners van ons dorp op 10 mei 1940 moeten uitwijken naar Putten. De evacuatie blijkt goed voorbereid, want alle Hoevelakense inwoners krijgen van tevoren al een label, met daarop hun eigen adres alsmede hun evacuatieadres. De Eierhal in Putten wordt als centrale keuken ingericht en de gemeente Putten zorgt voor een voedselvoorraad voor enkele maanden. In lange colonnes komen de inwoners vanuit Hoevelaken in de avond van de tiende mei in Putten aan, per fiets, met paard en wagen, maar allen zeer vermoeid. Op 15 mei 1940 kunnen de meeste evacués echter al weer terug naar Hoevelaken keren.

José Huurdeman heeft meer boeken geschreven over de historie van en rondom Leusden. In het voorjaar van 2019 verscheen van haar het boek ‘Ondergronds in de Tweede Wereldoorlog’. In dit boek staan verhalen over de Gelderse Vallei, de Veluwe en de Krimpenerwaard.

Meer informatie over haar werk is te vinden op: www.josehuurdeman.nl