Kerkepad 3, Sportpark Kleinhoven

In augustus 2021 is het 35 jaar geleden dat voetbalvereniging sc Hoevelaken haar nieuwe sportpark aan het Kerkepad betrekt. De verhuizing van de Sportweg naar Kleinhoven gaat echter niet zonder slag of stoot. Onder leiding van voorzitter Jan Baas voert het bestuur van sc Hoevelaken jarenlang vele gesprekken met de gemeente – “We hebben wel eens met rode koppen tegenover elkaar gezeten” -, maar uiteindelijk gaat het sein op groen.

De in 1963 opgerichte voetbalvereniging is in de eerste helft van de jaren tachtig een gescheiden vereniging. Er wordt getraind op het sportpark aan het Kerkepad, waar ook korfbalvereniging Telstar op dat moment haar thuishaven heeft. Er liggen twee voetbalvelden waarop de jeugdspelers hun wedstrijden afwerken. De senioren en dames spelen hun thuiswedstrijden aan de Sportweg.

Om aan het Kerkepad een modern complex met clubhuis te realiseren wordt er een heuse bouwcommissie gevormd en wordt er veel gevraagd van de zelfwerkzaamheid van de leden. Oude kleedkamers worden in eigen beheer afgebroken en na het casco bouwen van clubhuis en kleedlokalen wordt het onroerend goed door de leden zelf afgebouwd, inclusief verwarming en elektriciteit.

Op 24 januari 1986 is het zo ver dat de eerste steen voor het onroerend goed kan worden gelegd. Uiteraard wordt deze eer gegund aan voormalig penningmeester Hans van den Bos. Hans is penningmeester van sc Hoevelaken van 1972 tot 1983 en sinds 6 februari 1985 erelid vanwege zijn verdiensten voor de club. Door zijn zuinige financiële beleid weet hij min of meer een clubhuis voor sc Hoevelaken te verdienen. Althans, er is zoveel gespaard dat de voetbalvereniging met een gunstige lening het clubhuis en acht kleedkamers kan bouwen. Een hele verbetering ten opzichte van het oude complex aan de Sportweg.

 

Erelid Hans van den Bos mag de eerste steen voor het clubhuis voor sc Hoevelaken leggen.

De eerste steenlegging wordt vastgelegd door voorzitter Jan Baas.

Ontwikkeling

In 35 jaar is er regelmatig aan het onroerend goed geknutseld en blijft sc Hoevelaken met de tijd meegaan. Het clubhuis is in 2008 flink groter geworden en in 2013 zijn er extra kleedlokalen gebouwd, ook voor scheidsrechters. Op dit moment wordt er gebouwd aan een multifunctionele ruimte voor bestuur, wedstrijdsecretariaat, verzorging, opslag en archief. De in 2000 geplaatste asielzoekerswoningen, die twee decennia onder de naam ‘Het Witte Huisje’ als bestuurs- en spreekkamer dienst hebben gedaan, moesten daarvoor wijken.

Blij

In 1986 is men bij sc Hoevelaken de koning te rijk met de nieuwe behuizing en loopt een groot deel van de voetballers en kaderleden met een blij en trots gevoel rond. Na jaren een gesplitste vereniging te zijn geweest, is sc Hoevelaken is weer een eenheid. Met dank aan de ‘eerste steenlegger’.

Het clubhuis van sc Hoevelaken in 1986 in een nog kale omgeving.

Bovenstaand verhaal is gemaakt in het najaar van 2020.