Welke inwoner van Hoevelaken kent niet de Openbare Bibliotheek aan de Meerveldlaan.  Deze organisatie huist daar sinds augustus 1980. Voor die tijd doet het pand 19 jaar dienst als Dorpshuis “De Stuw”. Hoe het dorpshuis tot stand komt staat beschreven in de onderstaande artikelen uit het Dagblad van Amersfoort.

Artikel uit het Dagblad van Amersfoort van 25 maart 1961

Artikel uit het Dagblad van Amersfoort van 11 maart 1959

1980:  Naar De Brink

In 1980 krijgt “De Stuw” een nieuw onderkomen. Op De Brink, een nieuw plan met winkels en appartementen, verrijst ook het nieuwe dorpshuis, centraal gelegen in het dorp.

2015:  Van “Dorpshuis” naar “Huis van het Dorp”

Voor sommige Hoevelakers is Dorpshuis De Stuw de plek waar verenigingsactiviteiten plaatsvinden, maar voor velen is het alleen maar het gebouw op De Brink, waar je kunt lunchen, fitnessen, je paspoort kunt verlengen of waar de jeugdsoos is gevestigd. Minder bekend is, dat het dorpshuis wordt geëxploiteerd door de Vereniging Dorpshuis Hoevelaken, een vereniging met verenigingen als lid (toneel, bridge enz).

De Vereniging Dorpshuis Hoevelaken heeft als doel, om betaalbare zaalruimte ter beschikking te stellen aan haar leden, ten behoeve van gemeenschapsactiviteiten. Aangezien deze verhuur de exploitatiekosten bij lange na niet dekt, is commerciële verhuur absoluut noodzakelijk voor een sluitende exploitatie. Maar daarmee is het bestuur van de vereniging eigenlijk steeds meer een exploitant van commercieel vastgoed geworden. Dit is natuurlijk nooit de bedoeling geweest. Deze ontwikkeling wordt versterkt, doordat de zalen met name overdag vaak niet in gebruik zijn. Dat moet anders, maar hoe?

Het bestuur van de Vereniging Dorpshuis Hoevelaken vindt het daarom tijd voor een heroriëntatie op de functie van het Dorpshuis. Terug naar de oorspronkelijke doelstelling; weer een “Huis van en voor het Dorp”, een centrale plek voor maatschappelijke en culturele activiteiten in en voor het dorp. Of deze dan op niet-commerciële of op commerciële basis worden aangeboden, is eigenlijk niet van belang, zolang ze maar binnen die doelstelling passen of die ondersteunen.

Inwoners van Hoevelaken denken in 2015 al een tijdje mee over de opzet van het nieuwe Dorpshuis.