….. de ‘onbekende’ soldaat met een gezicht.

Bijdrage en foto’s van Theo Zuurman.

Jaarlijks vindt op 4 mei in Hoevelaken de stille tocht naar het oorlogsmonument op Park Weldam plaats. De tekst op de plaquette, die er vanaf mei 1946 staat, luidt: ‘’Hier sneuvelde 19-4-1945 W. STRANG van het Canadeesche leger, in zijn nagedachtenis eeren wij onze bevrijders.’’

De foto hierboven en de foto hieronder stammen uit 1946.

Op 4 mei 2005 besluit Theo Zuurman op zoek te gaan naar die W. STRANG, een ‘onbekende’ soldaat. Het is bekend dat hij in Groesbeek op de Canadese Oorlogsbegraafplaats begraven ligt. Daar begint ook de zoektocht.

W. STRANG blijkt Walter Strang te zijn, in Hoevelaken wordt hij voordien gemakshalve William Strang genoemd. Hij sneuvelt op 36-jarige leeftijd en komt uit Toronto.

Het leven van Walter Strang begint op 1 december 1908 in het Schotse Glasgow. Zijn vader is Walter Martin Strang en zijn moeder Jeanie Strang-Macfarlane. Eerder wordt Alex geboren. Op 27 april 1912 emigreren ze naar Toronto in Canada. ,,Ze wilden een beter leven opbouwen’’, vertelde Yvonne Strang, de vrouw van zijn jongste broer James. Walter’s vader begint in Toronto met succes een schilders- en behangersbedrijf. Na zijn school gaat Walter daar ook werken. Op 27-jarige leeftijd trouwt Walter met Florence, uit dit huwelijk worden geen kinderen geboren.

Op donderdag 26 september 1940 schrijft Strang zich in als vrijwilliger voor het Canadese leger bij The Toronto Scottish Regiment. Alle vijf de broers Strang dienen bij dit regiment en alleen Walter sneuvelt tijdens de oorlog. Op zaterdag 27 december 1943 wordt Walter toegevoegd aan The Loyal Edmonton Regiment als radio-telefonist. De ‘Eddies’ gaan naar Italië om de Duitsers in het noorden te verdrijven, de gevechten zijn zeer zwaar maar de Duitsers worden verdreven en het regiment vaart naar Marseille in Zuid-Frankrijk. Frankrijk, België en Zuid-Nederland zijn dan al bevrijd en de ‘Eddies’ trekken naar het Noorden.

Via Kleef steken ze de Waal over en bij Zutphen de IJssel. Brummen wordt de eerste Nederlandse stad die bevrijd wordt door The Loyal Edmontons, die daarna naar het Westen, naar Barneveld, trekken. Barneveld wordt in de middag van de 18de april bereikt. De Duitsers hebben een verdedigingslinie 

bij Amersfoort en achter de Eem opgezet en zijn niet van plan zich zomaar gewonnen te geven. Op 19 april 1945 krijgt Kolonel Stone het bericht, dat een grote concentratie vijandelijke troepen zich ophoudt bij Hoevelaken. De ‘Eddies’ gaan met tanks, antitankwapens en troepenwagens op pad om nader onderzoek te doen. Walter gaat als vrijwilliger mee als radio-telefonist. De colonne komt bij de Dorpskerk, waar een wegversperring ligt, onder vuur te liggen en trekt zich terug om zwaarder materiaal in Barneveld te halen. Bij deze actie sneuvelt Walter Strang door een granaat, die door de Duitsers vanuit Amersfoort geschoten wordt.

Negen dagen vóór de wapenstilstand van 28 april 1945 sneuvelt Walter, terwijl hij 1.667 dagen als vrijwilliger gediend heeft. Op 19 april 2008 is het vernieuwde Walter Strang Oorlogsmonument op Park Weldam in Hoevelaken onthuld, hiermee heeft de ‘onbekende’ soldaat W. STRANG een gezicht gekregen. Een eigen straatnaam in Hoevelaken heeft Walter Strang al sinds 1 december 2007.

Zie ook www.walterstrangfoundation.org