Op 13 maart 2017 ontvangt de Stichting Historisch Hoeflake via de facebookpagina het volgende bericht: Ik ben Jan Maassen, geboren 19-07-1931 in Amersfoort. Ca 1937 verhuisden we (crisistijd) naar Hoevelaken, eerst naar huis met rieten dak tegenover Beitler, na ongeveer een half jaar naar de Westerdorpsstraat, naast bakker Dijkamp. Het huis staat er nog en roept nog steeds herinneringen op. Ik verblijf meestentijds op Bali. Ik heb mijn jeugd in Hoevelaken doorgebracht, de Openbare Lagere School (meester Hendriks). Heb de oorlog daar uitgebreid meegemaakt. Miste daardoor o.a. het 1e schooljaar van de MHDS – middelbare handelsschool Hellestaat Amersfoort. Ging daarna op en neer naar de radioschool te Amsterdam.
Door: Robert Kreuning
Het zinnetje in het bericht dat mij echter het meest triggert is: Ik trouwde in 1958 en woonde nog tot 1960 aan de Wilhelminalaan. Stopte met varen en verhuisde naar IJmuiden.
Genoemd zinnetje trekt mijn aandacht, omdat mijn ouders in 1960 de omgekeerde weg afleggen: Van IJmuiden naar de Wilhelminalaan. Ik ben een half jaar oud, wanneer mijn ouders een woningruil aangaan met iemand van de Wilhelminalaan in Hoevelaken. Mijn vader is perronmedewerker in IJmuiden, maar is inmiddels ‘omgeturnd’ tot conducteur. Hij krijgt Amersfoort als nieuwe standplaats en wil derhalve naar Amersfoort of omgeving verhuizen. Via genoemde woningruil komen wij in Hoevelaken terecht, in de zogenaamde duplexwoningen.
Het kan bijna niet anders, of deze Jan Maassen is de persoon, met wie mijn ouders hun woning destijds hebben geruild. Er is maar één manier om daar achter te komen en dat is, bijna 57 jaar na dato, een bericht sturen naar het mailadres, dat Jan Maassen in zijn bericht achterlaat. Nog geen dag later komt het verwachte antwoord: Ja het klopt helemaal hoor. Ik ben de Jan Maassen waarmee je vader en moeder destijds geruild hebben!! Ik was in begin 1960 gestopt met varen en werkte sinds kort op Scheveningenradio op het sluiseiland in IJmuiden. Ik reisde op en neer van de Wilhelminalaan naar Scheveningenradio en terug! Een reis die lang en vermoeiend was. Ik ging regelmatig naar het woningbureau, maar er was weinig of geen medewerking, noch daar noch van de PTT zoals dat toen heette. Na een late dienst zat ik weer eens in de laatste trein, hopende dat de fietsenstalling in Amersfoort nog open was! Ja het was fietsen van en naar station Amersfoort, stoptrein, Amsterdam overstappen op stoptrein naar IJmuiden (kon toen nog!) en lopen (rennen) naar het sluiseiland. Hopende dat de brug open was, vooral op vrijdag was dat een gok i.v.m. de Urker vissers die thuisvoeren.
Zo zat ik weer eens in de laatste trein (als enige) en de conducteur kwam bij me zitten. “Zeker Scheveningenradio?” Ik: ” Ja, hoe weet U dat” . “Nou”, zegt ie, “dat is niet zo vreemd, de trein is meestal leeg. Als er iemand inzit, dan is dat iemand van Scheveningenradio”!
Afijn, na wat gepraat vertelde hij het verhaal over je vader, dat ie overgeplaatst was enz enz. Een paar weken(?) later word ik op het werk gebeld en ja hoor je vader…. we waren er snel uit, hij zou contact opnemen met de NS en die hebben prima geholpen”.
Na dit spontane contact vraag ik Jan Maassen, of hij bereid is om zijn herinneringen over Hoevelaken op schrift te zetten. Jan is inmiddels 85, maar is, blijkens zijn berichten, nog altijd helder van geest. In etappes stuurt hij mij herinneringen over zijn Hoevelaken, die tot één verhaal zijn samengesmeed.