….. einde van een tijdperk.
‘De scholen zijn weer begonnen’. Met deze landelijk traditionele slogan worden jaarlijks de verkeersdeelnemers ook in Hoevelaken geattendeerd op de schoolgaande jeugd. Ook in augustus 2012 is dit dundoek te lezen, al geldt dat in Hoevelaken dan niet meer voor het openbaar onderwijs. Basisschool De Globe, voorheen florerend onder de naam ‘De Viersprong’ en in nog vroegere jaren als ‘De Horst’, is in 2011-2012 aan het laatste schooljaar bezig. Met acht leerlingen in één groep acht. Na de zomervakantie in 2012 is het afgelopen met het openbaar onderwijs in Hoevelaken.
Door: Robert Kreuning
Het is mei 1924, wanneer rijksveldwachter Verhagen zich tot het gemeentebestuur van Hoevelaken wendt, om zijn kind vanuit Hoogland het openbaar onderwijs in Hoevelaken te laten volgen. Hoogland is bereid tot een vergoeding van vijftien gulden. De Hoevelakense gemeenteraad maakt daartegen bezwaar, waarna Gedeputeerde Staten van Gelderland de gemeenteraad beveelt een regeling te treffen omtrent de toelating van kinderen uit Hoogland op de openbare school in Hoevelaken. Eén en ander leidt tot een overeenkomst, want in 1949 bedraagt het aantal Hooglandse kinderen op de openbare school in Hoevelaken inmiddels veertien. Ook kinderen uit de gemeente Stoutenburg volgen openbaar onderwijs in Hoevelaken.
Dat kinderen van buiten de gemeentegrenzen in de eerste helft van de vorige eeuw het openbaar onderwijs in Hoevelaken volgen, is de omgekeerde wereld in vergelijking met het wankele evenwicht, waarin het Hoevelakense openbare onderwijs zelf ruim honderd jaar verkeert. In juli 1896 stemmen vijf van de zes gemeenteraadsleden voor opheffing van de openbaar lagere school per 1 oktober van dat jaar. Het raadsbesluit wordt door Gedeputeerde Staten van Gelderland niet goedgekeurd, waarna T.C. Hootsen tot hoofd van de school wordt benoemd.
Rond 1940 staat het voortbestaan van het openbaar onderwijs opnieuw op de tocht. Het aantal leerlingen op de school, gehuisvest in twee lokalen aan de achterzijde van het gemeentehuis, ligt onder de toenmalige norm van 60. De school wordt echter in leven gehouden door dorpeling Hein van Maanen, die op een grote boerderij midden in het dorp woont, veel grond en huizen bezit en waarvan één van de dochters trouwt met het toenmalige hoofd van de school, de heer Th. Hendriks. Van Maanen lijkt erbij gebaat om zijn schoonzoon aan het werk te houden en ‘verplicht’ de pachters van zijn land en de huurders van zijn huizen om de kinderen op de openbare school in te schrijven. Een ‘maatregel’ die nodig lijkt, omdat aan de andere kant de predikant van de dorpskerk de gezinnen langsgaat, om de kinderen van het openbaar onderwijs te weren. Het is een strijd die jarenlang voortduurt.
Mede door de ‘clausule’ in het pachtcontract van Hein van Maanen gaat het openbaar onderwijs voor Hoevelaken in de veertiger – en vijftiger jaren niet verloren. Langzaam maar zeker komt zelfs de wind in de zeilen.