Januari 2019

In 2019 wordt het jaar op 4 januari historisch geopend met een fototentoonstelling tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Lionsclub Hoevelaken. De fototentoonstelling staat in het kader van het 25-jarig bestaan van de Stichting Historisch Hoeflake. Foto’s uit het oprichtingsjaar 1993 staan tegenover foto’s uit hetzelfde genre, of zelfs dezelfde locatie, in 2018, een kwart eeuw later.

Beekhuisje, gesloopt in 2018.

Beekhuisje, jaren zeventig

Februari 2019

De zoektocht naar de namen op deze foto was snel afgerond: gewoon in het archief van Historisch Hoeflake.
Benieuwd wie het zijn? Klik hier: https://www.historischhoevelaken.nl/auto-draft-3/

Op de foto boven twee kleuterleerkrachten van het Kwetternest, één van de drie christelijke kleuterscholen in de zeventiger jaren. De linker leerkracht is juffrouw Evelien Bijvank. De mevrouw rechts is juffrouw Jeanet Beck. Na de SvdO school is zij lerares geworden op een LHNO.
Gezien de katalogus van de schoolcentrale op de achtergrond is de foto waarschijnlijk van het schooljaar 1975-1976.

Maart 2019

In vroeger jaren, en ook nu nog, is het traditie dat kinderen, die met hun moeder mee mogen naar de slager om inkopen te doen, een plakje worst krijgen. Zo ook in de tijd van dr. Klaarenbeek, huisarts in Hoevelaken van 1942 tot 1980 en ook een gewaardeerd amateurfotograaf.
Dr. Klaarenbeek heeft bij zijn heengaan een groot fotoarchief achtergelaten. Van een deel van de foto’s is het duidelijk om wie het gaat, van een groot deel ook niet. De kinderen met hun plakje worst (zou Klaarenbeek ze hebben staan opwachten bij de ingang van de winkel?) op deze twee foto’s zijn (nog) anoniem. Zijn het Hoevelakense kinderen, komen ze uit de regio?
Wie weet wie de kinderen op deze foto’s zijn kan via de contactbutton op de website van SHH contact opnemen.

April 2019

Hoeveel Hoevelakers en niet-Hoevelakers hebben in De Struik hun bruiloft gevierd? Hoeveel zijn er aanwezig geweest bij zo maar een feestje? En hoeveel verenigingen hebben hier vergaderingen gehad of hun verenigingsfeest gegeven. 

Inmiddels staat het pand aan Kruispunt Hoevelaken er troosteloos bij, maar de herinnering blijft. En gelukkig hebben we de foto’s nog, met dank aan Jan van Dusschoten. De Nijkerkerveense verzamelaar van ansichtkaarten heeft een collectie van duizenden kaarten opgebouwd. En niet alleen uit de regio.

De Stichting Historisch Hoeflake mocht zijn boeken met 350 prentjes uit Hoevelaken scannen. Veel materiaal was bij SHH al bekend, maar desondanks blijven het unieke plaatjes. Wat te denken van de prijslijst van destijds, zoals hiernaast afgebeeld. Dat waren nog eens tijden.