Januari 2019

In 2019 wordt het jaar op 4 januari historisch geopend met een fototentoonstelling tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Lionsclub Hoevelaken. De fototentoonstelling staat in het kader van het 25-jarig bestaan van de Stichting Historisch Hoeflake. Foto’s uit het oprichtingsjaar 1993 staan tegenover foto’s uit hetzelfde genre, of zelfs dezelfde locatie, in 2018, een kwart eeuw later.

Beekhuisje, gesloopt in 2018.

Beekhuisje, jaren zeventig

Februari 2019

De zoektocht naar de namen op deze foto was snel afgerond: gewoon in het archief van Historisch Hoeflake.
Benieuwd wie het zijn? Klik hier: https://www.historischhoevelaken.nl/auto-draft-3/

Op de foto boven twee kleuterleerkrachten van het Kwetternest, één van de drie christelijke kleuterscholen in de zeventiger jaren. De linker leerkracht is juffrouw Evelien Bijvank. De mevrouw rechts is juffrouw Jeanet Beck. Na de SvdO school is zij lerares geworden op een LHNO.
Gezien de katalogus van de schoolcentrale op de achtergrond is de foto waarschijnlijk van het schooljaar 1975-1976.

Maart 2019

In vroeger jaren, en ook nu nog, is het traditie dat kinderen, die met hun moeder mee mogen naar de slager om inkopen te doen, een plakje worst krijgen. Zo ook in de tijd van dr. Klaarenbeek, huisarts in Hoevelaken van 1942 tot 1980 en ook een gewaardeerd amateurfotograaf.
Dr. Klaarenbeek heeft bij zijn heengaan een groot fotoarchief achtergelaten. Van een deel van de foto’s is het duidelijk om wie het gaat, van een groot deel ook niet. De kinderen met hun plakje worst (zou Klaarenbeek ze hebben staan opwachten bij de ingang van de winkel?) op deze twee foto’s zijn (nog) anoniem. Zijn het Hoevelakense kinderen, komen ze uit de regio?
Wie weet wie de kinderen op deze foto’s zijn kan via de contactbutton op de website van SHH contact opnemen.

April 2019

Hoeveel Hoevelakers en niet-Hoevelakers hebben in De Struik hun bruiloft gevierd? Hoeveel zijn er aanwezig geweest bij zo maar een feestje? En hoeveel verenigingen hebben hier vergaderingen gehad of hun verenigingsfeest gegeven. 

Inmiddels staat het pand aan Kruispunt Hoevelaken er troosteloos bij, maar de herinnering blijft. En gelukkig hebben we de foto’s nog, met dank aan Jan van Dusschoten. De Nijkerkerveense verzamelaar van ansichtkaarten heeft een collectie van duizenden kaarten opgebouwd. En niet alleen uit de regio.

De Stichting Historisch Hoeflake mocht zijn boeken met 350 prentjes uit Hoevelaken scannen. Veel materiaal was bij SHH al bekend, maar desondanks blijven het unieke plaatjes. Wat te denken van de prijslijst van destijds, zoals hiernaast afgebeeld. Dat waren nog eens tijden.

Mei 2019

850 jaar Hoevelaken

Van één van onze Vrienden kreeg SHH bijgaande foto’s van de viering van 850 jaar Hoevelaken. Zijn vrouw was in die tijd lid van de fotoclub en bezit een ruim assortiment negatieven, die door SHH gedigitaliseerd mogen worden. Mooie plaatjes zullen we uiteraard met onze Vrienden en websitebezoekers delen.

Juni 2019

Op vrijdagavond 21 en zaterdag 22 juni 2019 was er op het erf van Klein Rassert een unieke mogelijkheid om te genieten van een combinatie van kunst en natuur. Marianne en Henk Korthorst, bewoners van Klein Rassert en fervent tuinliefhebbers, stelden hun prachtige ‘landgoed’ open tijdens de Gelderse Tuinenroute.

Henk en Marianne zijn echter niet alleen tuinliefhebbers, ook de kunst heeft een plaats in hun hart. In samenwerken met het kunstenaarscollectief KlaverArt, waarvan ook Peter en Els Wigleven deel uitmaken, hadden de tuinbezoekers tevens de mogelijkheid, om bijna honderd kunstwerken van plaatselijke kunstenaars te bezichtigen. Deze combinatie in het eerste weekend van de zomer, met bijpassend zomers weer, maakte een bezoek aan Klein Rassert tot een uiterst aangenaam uitstapje.

De opbrengst van de entreegelden gaat, via Lionsclub Hoevelaken, waarvan Henk en Peter beiden lid zijn, naar het goede doel: de AED Stichting Nijkerk/Hoevelaken, voor een ‘hartveilige’ gemeente.

Augustus 2019

Ieder jaar worden in het voorjaar de borden met historische foto’s op De Brink gewisseld. Door omstandigheden konden de nieuwe foto’s dit jaar pas op 21 augustus worden geplaatst. De vernieuwde collectie geeft weer een mooi overzicht van een stukje Hoevelakens verleden en daar zullen vele Hoevelakers, oud-Hoevelakers en andere geïnteresseerden blij mee zijn. De foto’s op De Brink zijn een geliefd schouwstuk, waarbij het winkelend publiek graag even stilstaat.

September 2019

Voor de tweede keer in dit decennium was er voor de leerlingen van de klassen 4 tot en met 6 – leerjaren 1969-1972 – van openbare lagere school De Horst in Hoevelaken de gelegenheid om elkaar te treffen. Na de eerste reünie in 2016 werd de afspraak gemaakt elkaar driejaarlijks te treffen en in 2019 was dat weer zover. Op zaterdag 21 september 2019 troffen 18 oud-leerlingen en voormalig leerkracht Gé Dikkeboer elkaar in sportcafé De Slag, waar meerdere uurtjes geanimeerd met elkaar werd gesproken en herinneringen werden opgehaald. Die herinneringen werden versterkt tijdens het inkijken van het plakboek van Gé Dikkeboer, dat een aantal memorabele foto’s bevatte van met name de kampen van de vijfde – en zesde klas uit genoemde jaren.
Het is de bedoeling dat in 2022 de gesprekken een vervolg vinden.

Reünie zaterdag 21 september 2019.

Staand vlnr: Marjan van Looijengoed, Gé Dikkeboer, Hettie van Leeuwen, Margreeth de Jong, Inge de Zaaijer, Robert Kreuning, Rob Postema, Willem-Jan Lasseur, Liesbetth Wezendonk, Bart van den Berg, Hilma Nijland, Carlo Koopmans, Monique Bosboom, Arnold Tiggelaven.

Voor vlnr: Jeanette Kat, Phillip Woldringh, Lindy van Wettum, Wies van Bemmel, Ada Roersen.

Schoolreis in Gorssel, schooljaar 1970-1971.

Staand vlnr: Roland van Halm, Willem-Jan Laseur, Huib Koeleman, Carlo Koopmans, Robert Kreuning, Frank Bruins, Arnold Tiggelaven, Richard Vendrig, Paul Kroone, meester Gé Dikkeboer, Rob Postema, Cees Hilhorst, Frank Overmars, Fred Brits, Dick jansen, Johan Legger.

Voor vlnr: Henny Ruitenbeek, Inge de Zaaijer, Monique Bosboom, Jenny Groen, Ada Roersen, Linda Graaman, Helma Kools, Patricia van Bossum, Hilma Nijland, Wilma Meijer, Marja van Dijkhuizen, Jeanette Kat, Liesbeth Wezendonk, Hettie van Leeuwen.

Liggend op de voorgrond: Lindy van Wettum, Margreeth de Jong, Els Sipma.

Oktober 2019

Onderstaande familiefoto komt uit één van de archiefmappen van de Stichting Historisch Hoeflake. Echter, de persoon die de inhoud van deze map heeft aangeleverd is onbekend met deze foto. Dat wordt dus een zoektocht. 

Wie kent deze foto, (her)kent personen op deze foto of staat wellicht zelf op deze foto. Reacties kunnen via de contactbutton op deze site.

November 2019

De foto links lijkt een foto die gemaakt is voor een reclamefolder van de bloemsierkunst winkel van Wout Kous. Maar dat is die uiteraard niet. Wat is het wel? Uiterst rechts op de foto is Zeger van Roemburg zichtbaar, verschillende jaren wethouder in Hoevelaken en actief binnen verschillende takken van het Hoevelakense verenigingsleven. De foto lijkt een kleurenfoto, maar is met de hand ingekleurd.

Wie weet ter gelegenheid waarvan deze foto is gemaakt, welke locatie het is en wie de andere personen op deze foto zijn kunnen daarover contact opnemen met SHH via de contactbutton op deze site. De foto stamt naar schatting uit de eindjaren veertig van de vorige eeuw.

 

december 2019

Komende zomer zal, ijs en weder dienende, de 35e Dorpsdag worden georganiseerd. Het doorspitten van de archieven van SHH heeft geleerd, dat de Dorpsdag een interessant en gevarieerd verleden kent, waaraan jong en oud veel plezier heeft beleefd. 

Bijgaande foto toont de deelnemers aan de Zeskamp van de Dorpsdag in 1992, die dat jaar op 29 augustus plaatsvond.