Lopend of fietsend door ons mooie dorp Hoevelaken kom je met enige regelmaat gevelstenen tegen, waarop de legging van de eerste steen staat aangekondigd. In het tijdschrift van Historisch Hoeflake zal daar in de eerstkomende nummers aandacht aan worden besteed. Na het uitkomen van het tijdschrift zal het artikel uit het meest recente nummer ook op de website te lezen zijn.

Heeft U zelf een verhaal over een eerste steenlegging in Hoevelaken, schroom dan niet om via de contactbutton op deze site contact met ons op te nemen. Wij komen Uw verhaal graag optekenen.

Juni 1976

In oktober 2017 is deze foto in de websiterubriek ‘Foto van de Maand’ opgenomen. Ene driejarige Olivia legt op de foto van juni 1976 ergens een eerste steen. Onze vragen waren destijds: wie is deze Olivia en waar is genoemde eerste steen gelegd? Op deze vragen is nog altijd geen antwoord gevonden. 

Mocht U wel een antwoord op deze vragen weten, schroom dan niet om met SHH contact op te nemen via de contactbutton op deze site.

Van Lijndenlaan 12

Op donderdag 1 oktober 1959 mag Teunis Rozendaal de eerste steen leggen van wat in die tijd zijn ouderlijke woning wordt aan de Van Lijndenlaan 12. Teunis is dan negen jaar oud.

Bijgaand verhaal is opgetekend in april 2019.

Het huis aan Van Lijndenlaan 12 wordt bewoond door Gerrie van den Berg – Broekhuizen, die het samen met haar echtgenoot Evert ruim 26 jaar geleden van de familie Rozendaal koopt. “Dat ging in twee instanties”, zegt zij. “Ondanks het bord ‘te koop’ in de tuin wilden zij dat Teunis in dat huis zou komen wonen. Die bleek het echter niet te kunnen financieren, waardoor het huis opnieuw in de verkoop kwam. Bij de tweede poging zijn we het eens kunnen worden over de prijs en hebben we het huis kunnen overnemen. Voor die tijd woonden we aan de Elzenlaan, maar de schuur was gewoon te klein. Daar stonden zes fietsen in, waardoor mijn man eigenlijk geen ruimte had om te klussen. Evert rommelde graag, zodat we op zoek gingen naar een huis met een grotere schuur. Zodoende zijn we hier terecht gekomen”.

Het bezoek aan Gerrie van den Berg is onverwacht en bij toeval is haar buurvrouw, Hermina van de Veen – Verweij, op de koffie. Zij is de eerste bewoonster van het andere huis onder de kap, nummer 14. Ze weet nog goed dat de twee-onder-één-kap woning wordt gebouwd. “De huizen zijn gebouwd door mijn schoonvader, Joop van de Veen”, zegt zij. “Die kwam uit Stoutenburg, van de Hessenweg naast Van Ravenhorst. Hij bouwde de huizen samen met zijn zoon, ook Joop”.
Samen met haar man Henk woont Hermina in die tijd ook in Stoutenburg. “We gingen iedere dag even kijken naar de bouw”.
De gevelsteen rechts naast de voordeur is wat er overblijft als herinnering aan Teunis Rozendaal. Wachtend op een hartoperatie overlijdt hij op 8 februari 2012. Ook zijn ouders zijn inmiddels overleden. “Ik heb er altijd fijne buren aan gehad”, zegt Hermina. “Het waren hele prettige mensen”.

In 1976 wordt Teunis Rozendaal de eerste betaalde hoofdjeugdtrainer van sc Hoevelaken. Hij traint en begeleidt diverse jeugdteams bij de voetbalvereniging. Later wordt hij beheerder van het clubhuis van korfbalvereniging Telstar. Genoemd clubhuis, in 1986 door Telstar overgenomen van sc Hoevelaken na de verhuizing naar Kleinhoven, krijgt al snel de naam “Toptent”. Die naam krijgt het clubhuis van Telstar in maart 2012 ook op hun nieuwe complex in Middelaar. Dit als eerbetoon aan Teunis Rozendaal, die een maand voor de officiële opening van het nieuwe korfbalcomplex onverwacht overlijdt.

Teunis Rozendaal, uiterst rechts, met zijn eerste team als betaalde hoofdjeugdtrainer in het seizoen 1976-1977. Naast Teunis staat Hans van de Veen, zoon van de in het artikel genoemde Hermina van de Veen en jarenlang buurjongen van Teunis. Robert Kreuning, schrijver van dit artikel, staat als vierde van rechts.

Staand vlnr: Erik de Wilde sr. (wedstrijdsecretaris jeugd), Paul Kroone, Arnold van den Hoeven, John Oudraad, Eelko Bronkhorst, Robert Kreuning, Henk van Middendorp, Hans van de Veen, Teunis Rozendaal (hoofdjeugdtrainer).
Voor vlnr: Klaas van de Pol (grensrechter), Rein Sipma, Ben Boekhout, Wim Luiten, Ben Willigenburg, Richard Hut, André de Bruijn.

In de week na het verschijnen van het tijdschrift met dit artikel komt er meer informatie over de bouw van deze woning naar buiten, alsmede een foto van de bouw en waarschijnlijk de eerste steenlegging zelf. Deze aanvullende informatie, van een trouwe lezer, zal in het najaarsnummer 2019 van het tijdschrift met de lezer worden gedeeld.