Succesvolle najaarslezing over Hoevelaken in WO II

Naar schatting 165 geïnteresseerden in het verhaal over Hoevelaken in de Tweede Wereldoorlog waren vrijdag 17 november 2017 naar het Dorpshuis gekomen, om te worden bijgepraat over de pantherstellungen, de kameraadschap met Walter Strang en het leven en werk van onderwijzer en verzetsheld Frans Tromp.

Leo van Midden, met een verhaal over het hoe en waarom van alle bunkers op de Grebbelinie, die in de nadagen van de oorlog nog zo nodig moesten worden gebouwd; Theo Zuurman, met zijn uiteenzetting (inclusief film) over de inmiddels overleden Ken Froland, dienstmaat van Walter Strang, die één van zijn overzeese vrienden is geworden; Gijs de Vries, die met overtuiging zijn onderzoeksbevindingen over Frans Tromp met de aanwezigen deelde. Drie sprekers en drie oorlogsthema’s hielden de aanwezigen ruim twee uur aan hun stoel gekluisterd, waarbij, zo mag worden geconcludeerd, nog slechts een fractie van de hele verhalen is verteld.

In aanvulling op het verhaal over Frans Tromp mocht Sigmund Beitler, voorzitter van de Stichting Historisch Hoeflake, de zaal nog met een primeur verrassen. Binnen afzienbare tijd zal de gemeente Nijkerk namelijk alle straatnaambordjes aan de Frans Tromplaan vervangen. De nieuwe borden worden aangevuld met de tekst: Onderwijzer in Hoevelaken en verzetsheld. Gefusilleerd in 1942

Voorzitter Sigmund Beitler toont het nieuwe bord voor de Frans Tromplaan, dat binnenkort langs genoemde laan te zien zullen zijn.

Leo van Midden vertelt zijn verhaal over de pantherstellungen.

Theo Zuurman vertelt, na de vertoonde film over Ken Froland, zijn verhaal over de geworden vriendschap met deze dienstmaat van Walter Strang.

Gijs de Vries vertelt over het leven en werk van Frans Tromp, en alle mensen rond hem heen.