Presentatie boekje ‘Er gaat een dominee voorbij’

Straatnaam vernoemd naar dr. Dirk Monshouwer

Op woensdag 1 juni 2016 heeft burgemeester Gerard Renkema van de gemeente Nijkerk in Hoevelaken de straatnaam Monshouwerlaan – Dr. Dirk Monshouwer, predikant te Hoevelaken van 1975-2000 – onthuld. Vanaf 2001 leeft ‘bijbelwetenschapper’ Dirk Monshouwer al voort door de Dirk Monshouwer Stichting, met een bijzondere leerstoel Bijbelse Theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Nu leeft ‘predikant’ Dirk Monshouwer ook voort door een straatnaam. Tijdens de onthulling presenteerde de Prostestantse Gemeente De Eshof ook het boekje ‘Er gaat een dominee voorbij’, over het leven en werk van de predikant uit Hoevelaken.

Dirk Monshouwer was predikant én bijbelwetenschapper. Twee pijlers die voor de predikant die 25 jaar ‘herder en leraar’ was in Hoevelaken, onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Alle wetenschappelijke publicaties van Monshouwer zijn geworteld in zijn dagelijkse werk in de Protestantse Gemeente De Eshof in Hoevelaken. Het een kon in zijn ogen niet zonder het ander. Je kunt je als wetenschapper buigen over de vertaling van een grondtekst, maar die komt pas echt tot leven tijdens de eredienst in de kerk. Of, zoals hij het zelf verwoordde: ‘Je kunt je als dominee verdiepen in de zegeningen van een leesrooster, omdat je de meerwaarde onderkent van de Schriften die in hun eigen orde moeten worden gelezen, maar dat heeft alleen zin met een levende gemeente die meedoet. Wat ik wetenschappelijk doe, moet ik ook aan de gemeente kunnen vertellen, en wat ik niet aan de gemeente kan vertellen, deugt wetenschappelijk niet.’

Dirk Monshouwer Stichting Op 20 maart 1987 promoveerde Dirk Monshouwer aan de Katholieke Hogeschool Amsterdam op zijn onderzoek ‘Markus en de Torah’, een onderzoek naar de relatie tussen het evangelie en de synagogale lezingen in de eerste eeuw. Ook schreef hij diverse publicaties en boeken en zette hij zich onder andere in voor het leesrooster van De Eerste Dag, de Nederlandse Zondagschoolvereniging (NZV) en de Dr. K.H. Miskotte Stichting. Uit respect voor zijn belang als wetenschapper is na zijn dood in 2001 de Dirk Monshouwer Stichting opgericht. Deze stichting stelt zich ten doel ‘bijbelvertalingen te doen vervaardigen ten dienste van eredienst en leerhuis’. Via een interactieve website kunnen theologen en andere geïnteresseerden bijvoorbeeld bronnen induiken en inspiratie opdoen voor de preek op zondag. Uit naam van de Dirk Monshouwer Stichting is een leerstoel Bijbelse Theologie gevestigd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. De eerste hoogleraar die deze leerstoel bezette was prof. dr. Karel Deurloo (2003-2007). Op www.schriftlezing.nl vindt u meer informatie over de Dirk Monshouwer Stichting.

Boekje over Dirk Monshouwer Om bewoners aan de kersverse Monshouwerlaan en andere belangstellenden te vertellen wie Dirk Monshouwer was, heeft de Protestantse Gemeente De Eshof ter gelegenheid van de onthulling van de nieuwe straatnaam een handzaam boekje uitgegeven, met als titel ‘Er gaat een dominee voorbij.’ Het professioneel vormgegeven boekwerkje vertelt wie Dirk Monshouwer was, als bijbelwetenschapper, als predikant en als mens. Tijdens de onthulling van de Monshouwerlaan ontving Wilma Feringa, echtgenote van Dirk Monshouwer, uit handen van Jac van Hoeijen, voorzitter van de kerkenraad, het eerste exemplaar. ‘Er gaat een dominee voorbij’ is geschreven door Ben Tekstschrijver en vormgegeven door Studio Frisk.

Bekijken en bestellen
Een deel van ‘Er gaat een dominee voorbij’ is in te zien via www.bentekstschrijver.nl/monshouwerlaan. Voor 5 euro is het boekje hier ook te bestellen.

Rechtstreeks kijken kan via https://www.bentekstschrijver.nl/monshouwerlaan/#dt-pdfjs2270