Klaarwater 1
De boerderij op Klaarwater 1 is al voor de derde generatie in bezit van de familie Loseman. Althans, de locatie van de huidige boerderij, want op 18 april 1945 wordt de boerderij in brand geschoten tijdens de laatste stuiptrekkingen van de Duitsers voor de overgave in WOII. Het adres is dan nog Klaarwater D33.
In 1952 wordt de boerderij als wederopbouwboerderij herbouwd en legt de opa van de huidige bewoner Dolf Loseman de symbolische eerste steen. De A in de gevelsteen staat voor Adolf. “Geen fijne naam in oorlogstijd”, opper ik in een gesprek met Dolf Loseman, die eveneens Adolf als doopnaam heeft en naar zijn opa is vernoemd. Maar die stelt me gerust. “Ik heb nooit gehoord dat hij er last van heeft gehad”.
“Mijn opa heeft de boerderij ooit gekocht”, vertelt Dolf Loseman. “Hoe lang die boerderij er toen al stond en hoe oud die was weet ik niet. Ook in oorlogstijd deed mijn opa de bedrijfsvoering. Aan het eind van de oorlog vochten de Duitse bezetters tegen de Engelse bevrijders. De Duitsers bevonden zich aan de ene kant van de boerderij, de Engelsen aan de andere kant. Op 18 april 1945 werd de boerderij tijdens de beschietingen in brand geschoten, net als boerderij Groot Pepersgoed van Van der Gugten. Daar is al het vee verbrand en omgekomen. Mijn vader had nog net op tijd zijn vee naar buiten kunnen sturen”.
Boerderij aan Klaarwater 33D, nog voor de brand op 18 april 1945.
Dolf Loseman wordt geboren in 1950 en kent de geschiedenis van de oorlog en zijn huidige woning alleen uit de verhalen van ouders en grootouders. Hij is twee jaar oud wanneer de wederopbouw begint. “Het heeft na de oorlog zeven jaar geduurd voordat de boerderij opnieuw opgebouwd kon worden”, zegt Dolf. “Al die tijd heeft onze familie in het bakhuis hiernaast gewoond. Daar ben ik zelf ook geboren”.
“Na het overlijden van mijn opa in 1961 heeft mijn vader de boerderij overgenomen”.
.
De familie Loseman woont in de overbruggingsjaren 1945 – 1952 in het bakhuis. “Later heeft mijn vader de slaapkamers laten slopen, omdat de machines er niet goed door konden”.
In 1982 trouwt Dolf Loseman met Jannie van de Geest, bewoonster van het Nieuwe Huis aan de Oosterdorpsstraat. In dat jaar neemt hij de bedrijfsvoering van de boerderij aan Klaarwater over van zijn moeder, die het bedrijf runt sinds het overlijden haar man in 1970. Eén van Dolfs eerste acties is een overstap van varkens naar koeien. “Koeien bevielen me beter dan varkens”.
Anno 2020 is het boerenpand nog slechts een woonhuis, al is er nog altijd zes hectare grond met de nodige bijgebouwen. Het boerenbedrijf heeft Dolf Loseman een jaar of vijf al opgeheven. “De overheidsinstanties werden steeds vervelender”, zegt hij. “Ik kreeg soms vier brieven op een dag. Dan was dít niet goed, dan dát weer niet. Ik heb met de boekhouder overlegd en die vond het ook beter om gewoon te stoppen. ‘Die paar jaar tot aan je AOW kun je nog wel overbruggen’, zei hij tegen me. Ik ben nu met pensioen en geniet hier van mijn rust. Ik hoop hier nog heel wat jaartjes te mogen leven”.
Rechts: De boerderij van Dolf Loseman zoals die er na de wederopbouw in 1952 uitziet.
Als gepensioneerde verveelt Dolf Loseman zich bepaald niet. Hij is al jaren lid van de rommelmarktcommissie van de dorpskerk en wie ooit tijdens de Open Monumentendagen de rommelmarkt heeft bezocht, weet welke klus deze commissie daar een jaar lang aan heeft.
Een vierde generatie Loseman kan de boerderij niet overnemen. Dolf Loseman en zijn vrouw hebben zelf geen kinderen.
Links een schrijven van de gemeente Hoevelaken, waarin wordt aangegeven waaraan een boerderij moet voldoen om voor wederopbouw in aanmerking te kunnen komen.