Januari 2020

Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst op vrijdag 3 januari 2020 werd de Stichting Historisch Hoeflake verblijd met een aantal historische foto’s. De foto’s komen uit de ‘oude doos’ van Edwin de Vaal en bevatten interessante beelden.

Op de foto rechts is links Edwin de Vaal als twaalfjarig jongetje te zien, die de ongeveer zestig jarige Brand Peer helpt bij de geboorte van een kalf. De foto is genomen op 24 mei 1980 aan de Middelaarseweg 8.

Beide bovenstaande foto’s tonen de winkel en de loods van de verf- en behangzaak van Cock de Vaal. Beide foto’s stammen uit augustus van 1989, nog voor de verbouwing van de winkel.

Kleuterschool “De Astronautjes” rond 1973.

Edwin de Vaal in een speedboot naast de schilderswinkel, rond 1973.

Februari 2020

In de maand februari 2020 wordt een start gemaakt met de activiteiten in het kader van Hoevelaken 75 jaar vrijheid. In chronologische volgorde – en vlnr – de bijeenkomst van ‘t Blokhuus, waar de kinderen van groep 8 te horen krijgen hoe er in de oorlog werd gekookt. Verder de workshop ‘schilderen als Armando’ en tenslotte de bijeenkomst ‘wat was waar’, waar dorpsgenoten konden meehelpen met het benoemen van plaatsen en activiteiten uit WOII.

maart 2020

Het corona-virus houdt ook Hoevelaken in de greep. Bij alle marktkramen zijn scheidslijnen aangebracht met ducttape, zoals hier bij de viskraam …..

….. en waaraan de wachtenden bij de poelier zich uitstekend houden.

De horeca, zoals hier bij De Haen, heeft het zwaar met gesloten zaken en gesloten terrassen.

April 2020

Vanwege Covid-19 kon de jaarlijkse Walter Strang Memorial voor de basisscholen in Hoevelaken geen doorgang vinden. Een alternatief werd gevonden in een Memorial in kleine kring op zaterdag 18 april 2020. Met de opgelegde onderlinge afstand vond de nagedachtenis plaats van de Canadese soldaat, die op 19 april 1945 zijn leven een dag voor de bevrijding van Hoevelaken.

Mei 2020

In 2020 vieren we 75 jaar bevrijding. Althans, dat was de bedoeling, maar om bekende redenen vond slechts een gering aantal activiteiten plaats.

Op de nevenstaande foto een beeld van het bevrijdingsfeest in 1970. Skaten op de Ibislaan, Eiberlaan en Van Dedemlaan. Met onderlinge afstand hoefde geen rekening te worden gehouden.

Wie was erbij en kan zich dat nog herinneren? Wie zijn/haar verhaal over deze foto kwijt wil kan met SHH contact opnemen via de contactbutton op deze website.

Juni 2020

Het aantal evenementen dat vanwege 75 jaar bevrijding geen doorgang kon vinden is al meermalen aan de orde geweest. De opening van de bunker aan de Weldammerlaan was er daar één van. De oplossing werd gevonden in het openen van de deuren, waarna belangstellenden gewoon zelf op hun eigen tijd naar binnen kunnen. De bunker is een bezoek meer dan waard.

Juli 2020

75 jaar bevrijding maakt bij veel mensen wat los. Vooral bij personen die zelf de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. De afgelopen maanden heeft de Stichting Historisch Hoeflake meer onderzoeksvragen over de oorlog ontvangen dan gemiddeld.

Een vraag uit Arnhem gaat over deze boerderij, De Oude Hof. Vanaf half september 1944 heeft een evacué uit Arnhem met zijn zus hier onderdak gehad bij de familie Gerritsen. Bij deze familie moeten in die tijd ook twee onderduikers zijn geweest. In dezelfde periode zijn twee zoons van de familie Gerritsen in het huwelijk getreden.

Wie iets over bovenstaande weet kan contact met SHH opnemen via de contactbutton op deze site. Net als voor alle andere verhalen over WOII.

Augustus 2020

September 2020

Er wordt inmiddels hard gewerkt aan Woonpark Hoevelaken. Daarbij zijn ook de straatnamen bekend: Schimmelpenninck, Leijenhorst, De Haarhof en Bleekveld in de woonwijk Het Landgoed en Het Bouwfonds, Doornekamp en Leeuwenstein in de wijk Het Erf. Alle straatnamen zijn zonder de toevoeging laan, straat of weg.

Oktober 2020

Hoe warm was het de afgelopen zomers en hoe hebben veel mensen, waaronder de boeren, gesnakt naar een beetje water? Dat was in de zomer van 2014 wel anders. Op 28 juli 2014 had met op de Westerdorpsstraat voornamelijk last van het water.
Onderstaande foto’s zijn nieuwe aanwinsten voor de archieven van SHH.

December 2020

Zouden we het ooit weer meemaken, witte winters of een bevroren bosvijver? Gezien de klimaatveranderingen lijkt het daar niet op. Daarom maar even een wit overzicht uit de fotocollectie, die we deze maand van Jan de Beer mochten ontvangen. Het is de winter van 2009. De schoolfoto is uit de winter van 1958.