Het herdenkingsdagboek geeft een overzicht van alle activiteiten die worden georganiseerd in het kader van Hoevelaken 75 jaar vrijheid. De meest recente activiteit zal bovenaan worden geplaatst.

Zaterdag 18 april 2020: Walter Strang Memorial

Zondag 19 april 2020 was het exact 75 jaar geleden dat de Canadese militair Walter Strang na een inspectie bij boerderij Leijenhorst op Park Weldam om het leven kwam. Zaterdag 18 april 2020 was er voor de soldaat die zijn leven gaf voor de bevrijding van Hoevelaken een aangepaste herdenking bij het monument op Park Weldam.

Vrijdag 3 april 2020: Verhalenboom in de etalage

Vandaag is de verhalenboom, die een maand in de bibliotheek zou staan, verhuist naar de etalage van het voormalige constructiebedrijf Timmer. De verhalenboom vindt in tijdens waarin allerlei activiteiten worden geannuleerd nog wel doorgang. Verhalen over jouw/uw gevoel van vrijheid kunnen nog altijd worden ingestuurd. Via de mail kan dat naar info@hoevelaken75jaarvrijheid.nl, via de post naar Postbus 235, 3871 CE Hoevelaken.

23 maart 2020: alle herdenkinsactiviteiten afgeblazen of opgeschort

In de maanden dat ook Hoevelaken 75 jaar vrijheid herdenkt is vrijheid ineens geen vrijheid meer. Het corona virus beperkt vrijwel iedereen in zijn/haar bewegingsvrijheid en fysieke sociale contacten.

Vanwege de aangescherpte maatregelen, die voorlopig gelden tot 1 juni 2020, zijn voorlopig alle activiteiten in het kader van Hoevelaken 75 jaar vrijheid geannuleerd. Uiteraard zal er worden gesproken over de mogelijkheid om deze activiteiten – of een deel daarvan – op een ander moment alsnog doorgang te laten vinden. Over welke instantie wat beslist over hun activiteit, daarvan wordt iedereen uiteraard op de hoogte gehouden.

De website Hoevelaken herdenkt 75 jaar vrijheid is voorlopig op ‘zwart’. 

Woensdag 18 maart 2020: Sonja Barend

Bijeenkomst met Sonja Barend afgelast

De bijeenkomst met Sonja Barend, die gepland staat op woensdag 18 april in De Kopperhof, gaat niet door. Mede in verband met het Coronavirus mag Sonja Barend niet reizen en optreden voor groepen. De organisatie is daarom genoodzaakt om de bijeenkomst te annuleren.

Bezoekers die een kaartje hebben gekocht via ideal via de website van de bibliotheek krijgen het bedrag teruggestort.
Kaarten de bij Boekhandel Roodbeen zijn gekocht kunnen in de boekhandel worden teruggebracht.

Heeft u gebruikgemaakt van een vrijkaartje dan kunt u per mail reageren naar petra.boessenkool@bibliotheeknijkerk.nl

Getracht wordt, om Sonja Barend in het najaar opnieuw uit te nodigen in De Kopperhof.

Vrijdag 6 en zaterdag 7 maart 2020: Vrijheid zit vast van binnen

Een wereldprimeur op toneelgebied in Hoevelaken: Vrijheid zit vast van binnen. In het kader van Hoevelaken 75 jaar vrijheid bracht toneelgezelschap Het Gebeuren op 6 en 7 maart 2020 een stuk op de planken, dat nog nooit eerder was vertoond. Logisch ook, want toen Het Gebeuren aangaf heel graag mee te willen doen aan alle herdenkingsactiviteiten rondom 75 jaar bevrijding, moest het stuk nog geschreven worden. Een hele uitdaging, maar met regisseur Mirjam Bosveld (foto) als schrijfster, dertien acteurs en actrices als uitvoerend comité en Anice Braun als steun en toeverlaat tijdens de repetitieavonden, is het in eendrachtige samenwerking gelukt om een indrukwekkend (lees: ‘gestoord’) stuk op het toneel te krijgen. 

Het stuk speelt zich af op de PAAZ afdeling van het ziekenhuis, een afdeling waarmee veel van de uitvoerenden geen ervaring hebben en zich dus hebben moeten verdiepen in het reilen en zeilen aldaar. Maar wat moet je op zo’n PAAZ, met een psychiater die aan de drank is, een medewerkster die er vooral werkt om geld in het laadje te krijgen, een verpleegster die zo empathisch is dat ze bijna in je kruipt en een aantal patiënten/cliënten die op  de verkeerde afdeling zitten of elkaar het licht in de ogen niet gunnen.

Hoe dan ook, een prachtig middag- en avondvullend programma dat eindigt in het bevrijdingsverhaal van Coosje, een vrouw die lijdt aan dementie en in een helder moment ineens de aanwezigen, toch zo’n 200 per uitvoering, aan haar lippen krijgt met een verhaal over het slot van de oorlog in Hoevelaken.

Vrijdag 28 februari 2020: Snuf de hond in oorlogstijd

In de Kopperhof wordt vandaag de film ‘Snuf de hond in oorlogstijd’ getoond. De film gaat over Tom, die op de boerderij woont van zijn oom en tante en daar maar moeilijk kan aarden. Om een maatje te hebben krijgt hij een hond, Snuf, met wie hij samen spannende avonturen beleeft.

De familiefilm wordt getoond voor ouders, grootouders en hun (klein)kinderen. Een twintigtal belangstellenden komt op de film af en nuttigt eerst een eenvoudige maaltijd, bestaande uit een overheerlijke tomatensoep vooraf, gevolgd door frietjes met appelmoes en een portie bitterballen. Na het eten genieten de aanwezigen van de film.

Vrijdag 21 februari 2020: Wat was waar?

Waar stonden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Hoevelaken de bunkers van de Patherstellung? Waar waren loopgraven en tankgrachten gegraven? Waar vonden beschietingen plaats, waar waren barricades opgeworpen en welke boerderijen en andere gebouwen moesten het ontgelden?

Op al deze vragen probeerde amateur archeoloog Patrick Burgers antwoord te geven en te vinden tijdens een boeiende bijeenkomst met als thema wat was waar. Patrick heeft een grote voorliefde voor de Hoevelakense historie en is altijd op zoek naar gebeurtenissen die ons dorp aangaan. Middels luchtfoto’s toonde hij waar verschillende oorlogshandelingen en gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Hij zocht daarbij ook contact met het publiek, waarvan hij hoopte meer antwoorden te krijgen op de vragen die hij stelde. De aanwezigen mochten met stift ook zelf op luchtfoto’s gebeurtenissen aangeven die zij wisten en die kunnen helpen tijdens verder onderzoek.

Bijna zestig belangstellenden woonden de goed georganiseerde en interessante avond bij. Diverse oud-Hoevelakers maakten gebruik van de mogelijkheid om aanvullingen te geven. Ook konden zij bodemvondsten bewonderen, waarvan er velen van de voormalige Bouwfonds-locatie kwamen.

Vrijdagmiddag en -avond 7 februari 2020: Armando-dag

Tijdens een workshop op vrijdagmiddag leren 21 vrouwen en één man om te schilderen zoals Armando dat gewend was te doen. Deze schilder, die zijn jeugd gedwongen in de oorlogsjaren moest doormaken, hanteerde eigenzinnige technieken om tot zijn werk te komen.

Na een korte uitleg door Rolina van Vliet, waaruit kon worden opgemaakt dat het schilderen van Armando grote overeenkomsten vertoont met het stukadoren van een muur, konden de belangstellenden in alle vrijheid aan het werk.

Na een gezamenlijke maaltijd in De Haen zien de schilders elkaar ‘s avonds terug in de filmzaal van De Stuw. Daar vertelt Yvonne Ploum, directeur van de ErfgoedAcademie en daarvoor jarenlang directeur van onder anderen het Armando museum, een verhaal over het leven en het werk van Armando. Yvonne Ploum heeft twintig jaar met Armando samengewerkt, tot aan diens overlijden op 1 juli 2018. Zij vertelt dan ook vanuit haar eigen beleving en dat maakt het verhaal extra boeiend.

Na de ‘lezing’ wordt de film Armando, het voorval en de mythe vertoond. Wanneer de intrigerende documentaire na een uur aan de aftiteling begint is het een tijdlang stil in de zaal. De aanwezigen zijn onder de indruk van wat zij gezien hebben. Heeft Armando, die zijn jeugd verplicht moest doorbrengen in de oorlogsjaren, in zijn jeugd een Duitse soldaat met een dolk om het leven gebracht? Was hij van dit voorval slechts getuige of was het incident een verzonnen gedachte? De aanwezigen konden met dit vraagstuk huiswaarts keren, nadat er eerst nog kort een gedachtewisseling was met Yvonne Ploum.

Vrijdagochtend 7 februari 2020: oorlogsproeverij

In de Kopperhof vindt de start plaats van de activiteiten die behoren bij Hoevelaken 75 jaar vrijheid. Voor de groepen 7 en 8 van basisschool ‘t Blokhuus wordt een oorlogsproevrij georganiseerd. De kinderen kunnen hapjes en drankjes proeven die in oorlogstijd werden gemaakt om te overleven. In een interessant verhaal wordt verteld welke producten daarvoor in aanmerking kwamen en hoe sommige onbekende produkten in en na de oorlog ineens een grote bekendheid kregen.

Naast de kinderen zijn ook de grootouders welkom. Reden: laat de kinderen thuis met hun opa’s en oma’s in gesprek gaan over het eten in oorlogstijd. Wellicht komen er dan verhalen los.

Nacht van 1 op 2 februari 2020

In de nacht van zaterdag 1 op zondag 2 februari 2020 staat er geen activiteit gepland, maar Hoevelaken herdenkt 75 jaar vrijheid begint wel met een valse start. In genoemde nacht wordt het bevrijdingsmonument, dat op 5 mei 2015 is geplaatst als symbool voor onze vrijheid, van zijn sokkel getrokken. Voor onze vrijheid hebben Canadese soldaten tijdens WO II gevochten, of zijn er zelfs voor gesneuveld.

Vrijdag 3 januari 2020

De kop is eraf. Na de nodige brainstormsessies in 2018 en gezamenlijke bijeenkomsten in 2019 wordt vandaag het startschot gegeven voor de activiteiten die worden georganiseerd vanwege de viering van Hoevelaken 75 jaar vrijheid. De opening van het activiteitenseizoen vindt plaats tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Lionsclub Hoevelaken, die het initiatief heeft genomen om diverse organisaties bijeen te roepen en te komen tot een gezamenlijk activiteitenprogramma, waarbij men elkaar niet voor de voeten loopt.

Tijdens de opening wordt de wensboom gepresenteerd, die namens de Stichting Historisch Hoeflake door Guus Meijer is ‘geregeld’ in een uniek samenwerkingsverband met het Lodensteincollege. In deze boom kunnen inwoners van Hoevelaken hun herinneringen aan de vrijheid – of hun gevoel over vrijheid kwijt in een ‘glazen’ bol. De indrukwekkendste verhalen zullen worden gebundeld en op enige wijze worden gepubliceerd.

Verder gaat de website de lucht in, waarop alle activiteiten voor het komende halve jaar zijn terug te vinden. De website is gemaakt door Maureen van Goethem en te vinden via: https://hoevelaken75jaarvrijheid.nl/