Net als in de rest van Nederland wordt er ook in Hoevelaken in de eerste helft van 2020 veel aandacht besteed aan de viering van 75 jaar vrijheid. In Hoevelaken doen daaraan veel organisaties mee, die een diversiteit aan activiteiten organiseren. De Stichting Historisch Hoeflake staat garant voor drie activiteiten: een wensboom, die bij alle activiteiten vanwege Hoevelaken 75 jaar vrijheid zal worden opgetuigd, een fototentoonstelling over WOII en de bevrijding op zaterdag 25 en maandag 27 april 2020, en tenslotte een lezing van Ronald Polak naar aanleiding van diens boek Afgemarcheerd. Deze lezing wordt verzorgd in samenwerking met De Kunstbus en vindt plaats op 15 mei 2020.

Van alle activiteiten zal in dagboekvorm op deze pagina een overzicht worden bijgehouden.

Vrijdag 3 januari 2020

De kop is eraf. Na de nodige brainstormsessies in 2018 en gezamenlijke bijeenkomsten in 2019 wordt vandaag het startschot gegeven voor de activiteiten die worden georganiseerd vanwege de viering van Hoevelaken 75 jaar vrijheid. De opening van het activiteitenseizoen vindt plaats tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Lionsclub Hoevelaken, die het initiatief heeft genomen om diverse organisaties bijeen te roepen en te komen tot een gezamenlijk activiteitenprogramma, waarbij men elkaar niet voor de voeten loopt.

Tijdens de opening wordt de wensboom gepresenteerd, die namens de Stichting Historisch Hoeflake door Guus Meijer is ‘geregeld’ in een uniek samenwerkingsverband met het Lodensteincollege. In deze boom kunnen inwoners van Hoevelaken hun herinneringen aan de vrijheid – of hun gevoel over vrijheid kwijt in een ‘glazen’ bol. De indrukwekkendste verhalen zullen worden gebundeld en op enige wijze worden gepubliceerd.

Verder gaat de website de lucht in, waarop alle activiteiten voor het komende halve jaar zijn terug te vinden. De website is gemaakt door Maureen van Goethem en te vinden via: https://hoevelaken75jaarvrijheid.nl/

Eerstvolgende activiteit: vrijdag 7 februari 2020: Armando dag