Van Raiffeisenbank tot Sunreflex

De foto’s van de maand februari 2016 staan in het teken van het pand aan Westerdorpsstraat 38 in Hoevelaken. Op de dag van schrijven, zaterdag 6 februari 2016, opent Sunreflex in dit pand haar deuren. Sunreflex, al actief sinds 1987, noemt zichzelf dé professional in zonweringen, raamdecoratie, vloeren en insectenwering.

Sunreflex is qua naamgeving het vierde bedrijf, dat haar intrek neemt in het pand aan de Westerdorpsstraat, dat in 1963 het levenslicht ziet als Raiffeisenbank. Onderstaand een kort overzicht van pand en omgeving.

Raiffeisenbank

Het pand waar Sunreflex op 6 februari 2016 intrekt, wordt in 1963 gebouwd als bankgebouw, namelijk de in 1917 opgerichte Coöperatieve Boerenleenbank, in het leven geroepen door Amersfoortse en Hoevelakense prominenten. In 1925 krijgt de bank haar officiële naam: Coöperatieve Boerenleenbank Amersfoort Hoevelaken. In 1957 viert deze bank in het café van Hotel Fontein haar 40-jarig bestaan.

De Boerenleenbank wordt later in Hoevelaken omgedoopt tot Raiffeisenbank en betrekt in 1963 haar nieuwe onderkomen aan de Westerdorpsstraat.

De gehele geschiedenis van Rabobank Amersfoort Eemland is te vinden op http://streaming.fmm.tv/rabobank/interactief.html? Het Hoevelakense deel is in dit document te vinden vanaf pagina 68.

Voor 1963

Voor er een aanvang kan worden genomen met de bouw van de Raiffeisenbank, moeten er eerst de nodige sloopwerkzaamheden worden verricht. Op onderstaande foto staat rechts een rijtje huizen, dat moet plaatsmaken voor het nieuwe bankgebouw. Links is bouwbedrijf Beitler zichtbaar en uiterst rechts het winkeltje van mevrouw Van Geld.

Aanpassingen in de omgeving

Op bovenstaande foto van november 1974 valt links een glimp op te vangen van de Raiffeisenbank. De overbuurman, aan de andere kant van het Kerkepad, is In de Rooie Haan, de klompenmakerij van Van Bokhorst. In dit pand worden ook sigaren, sigaretten en snoep verkocht.

In mei 1978 krijgt het Kerkepad (de huidige Kantemarsweg) een flinke opknapbeurt en is de klompenmakerij van Van Bokhorst inmiddels verdwenen. Op het terrein achter de Raiffeisenbank staan de houten gebouwen van Bouwbedrijf Roersen.

De weg vrij voor een nieuwe onderneming

Na twee decennia intensief gebruik verhuist de Rabobank Amersfoort Hoevelaken, onder welke naam het bankbedrijf inmiddels door het leven gaat, naar een nieuw gebouw. In 1983 betrekt genoemde bank een nieuw pand, nog altijd aan de Westerdorpsstraat, maar meer richting het centrum. Daarmee komt de weg vrij voor Gerard van der Veer, die op 31 augustus 1984 met zijn makelaarskantoor verhuist van De Wiekslag naar het voormalige bankgebouw. Ook kunnen er bij hem verschillende verzekeringen worden afgesloten.

Op bovenstaande foto is rechts het pand te zien, waarin makelaar Gerard van der Veer vanaf 31 augustus 1984 zijn kantoor heeft.

Gerard van der Veer gaat zelf de bovenverdieping van het pand bewonen. Om die verdieping bewoonbaar te maken komt er zowel aan de voorzijde van het pand als aan de achterzijde een acht meter brede dakkapel.

Makelaar Gerard van der Veer O.G, 1985.

Westerdorpsstraat 38, 1997.

Afscheid van de makelaardij

De makelaardij van Gerard van der Veer maakt al een tijdje geen gebruik meer van hun onderkomen. Op de foto van 17 oktober 2015 staat het pand er dan ook troosteloos bij.

6 februari 2016

Westerdorpsstraat 38 is vanaf 6 februari 2016 de thuishaven van Sunreflex.

De kluis is nog altijd in het pand aanwezig en doet nu dienst als opslagruimte.

Jacoliem Dekker is blij met haar nieuwe onderkomen.

Bovenbuurman Jack van der Veer ‘draagt’ het pand, waarin hij zo lang werkzaam is geweest, ‘officieel over’ aan Jacoliem Dekker …..

….. en schenkt de nieuwe pandbewoonster een historisch overzicht van haar nieuwe onderkomen.