Huize Hoevelaken was open tijdens Open Monumentendag 2014

Zaterdag 13 september 2014, de tweede zaterdag in september. Dat betekent: Nationale Monumentendag. Deuren die anders gesloten blijven gaan open voor het publiek. Zo ook Huize Hoevelaken, in 1926 laten bouwen door C.J.K. van Aalst naar een ontwerp van de architect Van Nieukerken, waarin vanaf de zestiger jaren Bouwfonds is gevestigd. Gerrit Slijkerman, voorzitter van de Stichting Historisch Hoeflake, geeft er tijdens de Open Monumentendagen al jaren rondleidingen. Zo vertelt hij de bezoekers over de historie van het ‘Kasteel’ en laat hij onder andere weten, dat de grootte van de ruimtes zijn bepaald door de plafondschilderingen, die dr. C.J.K. van Aalst vanuit zijn pand aan de Herengracht meenam naar Hoevelaken. Mede door de wijze waarop Slijkerman zijn ‘auditorium’ van verhalen en anekdotes voorziet zijn de rondleidingen niet alleen informatief, maar ook onderhoudend. De muzikale omlijsting van het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps maakte de Open Monumentendag in Hoevelaken tot een aangenaam uitje.

Gerrit Slijkerman, voorzitter van Historisch Hoeflake, wijst de mensen de weg in Huize Hoevelaken.

Gids Gerrit Slijkerman, midden, attendeert de bezoekers op de plafondschilderingen.

De muzikale noten komen van het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps.

Open monumentendag 2016 met laatste (?) rondleiding door Huize Hoevelaken

Op zaterdag 10 en zondag 11 september 2016 was het weer Open Monumentendag. Op zaterdag waren daarom in Hoevelaken de beide gebouwen geopend, die traditioneel te bezoeken zijn tijdens Open Monumentendagen: de ‘grote’ kerk met haar toren en Huize Hoevelaken. Mede vanwege het mooie weer was de belangstelling uitzonderlijk goed. Veel mensen hebben van de mogelijkheid gebruik gemaakt om beide, normaal niet voor het publiek geopende, gebouwen te bezoeken. Voor wie het gemist heeft is er volgend jaar waarschijnlijk weer een nieuwe kans om vanaf de kerktoren een blik over Hoevelaken te werpen. Gezien de nauwe doorgangen is het dan wel raadzaam, om komend jaar niet te veel te eten. Voor de rondleidingen in Huize Hoevelaken en de bijbehorende tuinen is het doek waarschijnlijk gevallen. Rabo Vastgoed, tot voor kort eigenaar van ‘het kasteel’ is inmiddels gestopt als hoofdsponsor van de Open Monumentendag. Daarnaast is Huize Hoevelaken verkocht aan een particuliere investeerder, waardoor de rondleidingen op zeer losse schroeven zijn komen te staan. Wie Huize Hoevelaken nog nooit heeft bezocht, zou daarom wel eens een kans kunnen hebben gemist.

Oud-penningmeester Rob Hendriksen, sinds 1 januari 2016 ambassadeur van Historisch Hoeflake, Peter Smink, rentmeester van Huize Hoevelaken en Gerrit van Middendorp, penningmeester van Historisch Hoeflake (vlnr) staan klaar voor wat wel eens de laatste rondleiding tijdens de Open Monumentendagen zou kunnen zijn.