Geschiedenislessen over Hoevelaken in de Tweede Wereldoorlog

De laatste weken voor de bevrijding in 1945 waren spannend in Hoevelaken. Om de Hoevelakense jeugd daarover te vertellen, bezoeken Gerrit van Middendorp namens de Walter Strang Foundation en Jan Baas namens de Stichting Historisch Hoeflake diverse groepen 8 van de basisscholen in Hoevelaken.

Op 19 april dit jaar vertelden ze de leerlingen van ’t Blokhuus onder meer dat er op 19 april 1945 van alles in Hoevelaken gebeurde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zo werden de molen en de toren van de dorpskerk vanuit Amersfoort in puin geschoten en bakkerij Stolp werd getroffen door een voltreffer met vijf doden als gevolg. Maar ook verteld werd dat de Duitse soldaten in het Hoevelakense Bos niet tot overgave bereid waren, de opmars van de Canadezen doodliep en dat de Canadese soldaat Walter Strang sneuvelde op de 19e april.

Op 19 april 2024 april gingen de kinderen van groep 8 van het Blokhuus na deze ‘geschiedenislessen’ naar het Walter Strang monument aan Park Weldam om daar bloemen te leggen.

‘Het blijft belangrijk om de kinderen deze verhalen te vertellen’, aldus Jan Baas. ‘Misschien is dat dit jaar nog urgenter met de oorlogen die op verschillende plekken in de wereld woeden, zodat ze beseffen dat vrede niet vanzelfsprekend is.’