Voetballen voor de fanfare

In de vijftiger jaren worden er met enige regelmaat voetbalwedstrijden georganiseerd tussen de gemeentewerkers van Hoevelaken en Leusden/Stoutenburg alsmede tussen de gemeente Hoevelaken en de middenstanders uit ons dorp. Doel van de wedstrijden: het bijeenbrengen van gelden voor het uniformfonds van het fanfarecorps. Daarvoor is 3000 gulden nodig en tijdens het 25-jarig bestaan van het fanfarecorps in 1953 wordt de belofte gedaan om dat geld bijeen te voetballen. De wedstrijden vormen in 1956 en 1957 een ware happening en worden groots aangekondigd met een officieel programmablad. De eerste wedstrijd in een reeks wordt afgewerkt op 6 oktober 1956 in het bos van de familie Van Aalst. De gemeente Hoevelaken neemt het dan op tegen de gemeente Leusden/Stoutenburg.

In 1957 wordt er in vijf maanden tijd 1000 gulden bijeen gespeeld. Op 5 juni en 24 augustus 1957 speelt een team van de gemeente tegen een afvaardiging van de Middenstand. Op 6 september (6-1 winst) en 2 november 1957 neemt de gemeente het op tegen een delegatie van gemeenteambtenaren uit Leusden/Stoutenburg. Met name de penningmeester van het uniformfonds, Jan van Bruggen (één van de latere oprichters van sc Hoevelaken), is erg blij met de opbrengsten. De bijeen gevoetbalde uniformen worden op 10 december 1958 aan het fanfarecorps uitgereikt. Daarmee zijn de voetbalwedstrijden tussen de gemeenten van Hoevelaken en Leusden echter nog niet ten einde, want ook in 1959 treffen de ambtenaren uit beide gemeenten elkaar.

Bovenstaande foto is een fragment uit een wedstrijd tussen de gemeenteambtenaren van Hoevelaken en de Hoevelakense middenstand, waarschijnlijk op 24 augustus 1957. Aan de bal is burgemeester Snouck Hurgronje (burgemeester in Hoevelaken van 1947 tot 1958), geobserveerd door zijn ploeggenoot ‘meester’ Beentjes en middenstander Henk van Altena.